Evropska komisija odbila optužbe da je pristrasna i da etiketira Poljsku
21.02.2017 Brisel / Varšava

Evropska komisija odbila optužbe da je pristrasna i da etiketira Poljsku

Evropska komisija odbila optužbe da je pristrasna i da etiketira Poljsku Foto: Pixabay
Evropska komisija odbila je danas optužbe Varšave da je pristrasna i neobjektivna prema Poljskoj u proceduri procene valjanosti pravne države u toj zemlji, kao i da potpredsednik Komisije Frans Timermans zadužen za dijalog s Varšavom prekoračuje ovlašćenja i etiketira Poljsku zato što je u njoj na vlasti konzervativna stranka.

"Evropska komisija je politički nepristrasna kada je u pitanju pravna država u članicama EU. Komisija je politički daltonista kada je u pitanju pravna država. Ako se osporava pravna država u bilo kojoj članici Unije, to je onda problem za sve članice. Takva je priroda biti deo EU", kazao je danas u Briselu portparol Komisije Margaritis Shinas.

Evropska komisija je na osnovu mišljenja ekspertske Venecijanske komisije Saveta Evrope, koje je zatražila sama Poljska a posle odbila da ga poštuje, konstatovala da reforma Ustavnog suda u Poljskoj i potčinjavanje vladi javnih servisa, Poljske televizije i Poljskog radija i anovinske agencije PAP ugrožavaju pravnu državu i prava i slobode Poljaka.

Krajem decembra prošle godine poslala je u Varšavu preporuke da Poljska obnovi valjanu pravnu državu, ali su u ponedeljak poljske vlasti poslale odgovor s kurtoaznim, kako je kazao šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, objašnjenjem svojih koraka, bez namere da usvoje preporuke.

Vaščikovski je kazao da je za Varšavu time spor završen.

Evropska komisija posle tog odgovora iz Varšave može po mehanizmu procene ugroženosti pravne države da primeni sankcije, među njima i tzv. "nuklearnu opciju", odnosno da Poljskoj oduzme prava glasa u EU.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je evrokomesara Timermansa da iz političkih pobuda etiketira Poljsku i nastoji da stvori front ostalih članica protiv sadašnjih vlasti u Varšavi.

Portparol Evropska komisija je to danas kategorično odbio i kazao da Timermans, koji s Poljskom vodi dijalog o pretnjama po pravnu državu, ima punu podršku Evropska komisija i njenog šefa Žana Kloda Junkera.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side