17.05.2018 | 09:01h ► 11:10h Sofija

EU zauzela jedinstven pristup za zaštitu nuklearnog programa sa Iranom

EU zauzela jedinstven pristup za zaštitu nuklearnog programa sa Iranom Foto: pixabay.com
Lideri Evropske unije (EU) složili su se da zauzmu "jedinstven pristup" za zaštitu nuklearnog sporazuma sa Iranom posle američke odluke o povlačenju, saopštili su kasno sinoć izvori bliski EU.

Lideri EU će nastaviti da podržavaju sporazum, "dokle god ga i Iran poštuje" i složili su se da će "pokrenuti proceduru zaštite evropskih preduzeća obuhvaćenih američkom odlukom", rekli su Frans presu isti izvori.

Šefovi Unije su dodali da će istovremeni "odgovoriti na američku zabrinutost o regionalnoj ulozi Irana i njegovom programu balističkih raketa", dodali su izvori bliski EU u Sofiji gde se održava samit EU i Zapadnog Balkana.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 8. maja da se SAD povlače iz sporazuma koji je u julu 2015, godine posle dugih teških pregovora sa Iranom potpisalo šest velike sile - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Trampova odluka naišla na osudu Irana i razočarenje ostalih potpisnica sporazuma.

 

Merkel: EU zna da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen

Zemlje Evropske unije (EU) slažu se da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen ali i da mora da bude sačuvan, izjavila je danas u Sofiji nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Svi u EU delimo stav da sporazum nije savršen, ali da treba da ga sačuvamo i nastavimo pregovore sa Iranom o drugim pitanjima, kao što su balističke rakete", rekla je Merkelova novinarima pre početka samita EU i Zapadnog Balkana.

U Sofiji je sinoć održana radna večera lidera EU na kojem se najviše razgovaralo o odlukama američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima povlačenje iz nuklearnog sporazuma, koji je 2015. godine postignut između Irana i šest velikih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je sa svoje strane da će se sve učiniti da opstane sporazum bez obzira na američku odluku.

Evropa će se politički obavezati kako bi njena preduzeća mogla da nastave poslovanje u Iranu, rekao je Makron i dodao da je neophodno proširiti postojeći nuklearni sporazum na period posle 2025. godine, a koji se odnosi na balističke aktivnosti Irana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side