EU uvela sankcije ruskim obaveštajcima i sirijskim službenicima zbog upotrebe hemijskog oružja
21.01.2019 Brisel

EU uvela sankcije ruskim obaveštajcima i sirijskim službenicima zbog upotrebe hemijskog oružja

EU uvela sankcije ruskim obaveštajcima i sirijskim službenicima zbog upotrebe hemijskog oružja Foto: pixabay
Evropska unija uvela je danas sankcije šefu ruske vojne obaveštajne službe (GRU), njegovom zameniku i dvojici agenata koji se smatraju odgovornim za trovanje bivšeg duplog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke nervnim agensom novičokom u martu 2018. u Solzberiju u Velikoj Britaniji.

EU je takođe uvela sankcije sirijskom centru za istraživanje i zaposlenima u njemu u okviru akcije protiv upotrebe hemijskog oružja.

Savet ministara EU odlučio je da uvede zabranu putovanja i da zamrzne imovinu za devet osoba, četvoro Rusa i petoro Sirijaca, kao i za sirijski Centar za naučne studije i istraživanje (ŠRC), navodi se u saopštenju.

Sankcije su uvedene za direktora GRU-a Igora Kostjukova, njegovog pomoćnika Vladimira Aleksejeva, i agente Aleksandra Miškina i Anatolija Šepige, navodi se u u službenom listu EU.

Slične sankcije uvedene su protiv sirijske agencije (ŠRC) koja se bavi hemijskim oružjem, kao i protiv petoro sirijskih zvaničnika direktno uključenih u aktivnosti tog centra, uključujući trojicu direktora odelenja - Kaleda Nasri, Valid Zugaib i Firas Ahmed.

Ovih devet osoba i sirijski Centar prvi su koji su dobili sankcije u okviru novih, restriktivnih mera protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja usvojenih 15. oktobra 2018. godine, navela je EU.

EU zabranjuje da se daju sredstva na raspolaganje sankcionisanim osobama i entitetima.

"Ova odluka doprinosi naporima EU u borbi protiv širenja i upotrebe hemijskog oružja, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnoj bezbednosti", navodi se u saopštenju EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side