EU upozorila Veliku Britaniju da su promene neizbežne posle Bregzita
09.07.2020 Beograd

EU upozorila Veliku Britaniju da su promene neizbežne posle Bregzita

EU upozorila Veliku Britaniju da su promene neizbežne posle Bregzita Foto: pixabay.com
Brisel je danas upozorio London da su "promene neizbežne" posle prelaznog perioda koji ističe krajem godine i dodao da planira usvajanje privremenih mera kako bi se sačuvala finansijska stabilnost sa Velikom Britanijom.

Ta najava dolazi posle nedelju dana pregovora u Londonu o budućim odnosima dve strane, a koji su ponovo završeni "sa velikim podelama", ocenio je večeras evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije (Mićel Barnier).

"Bez obzira na rezultat (pregovora), biće neizbežnih promena od 1. januara 2021. godine", kada se Velikoj Britaniji, koja je iz članstva u EU istupila 31. januara, završava prelazni period tokom kojeg nastavlja da primenjuje evropska pravila, naveo je Barnije na Tviteru.

O tim promenama piše u dokumentu na 35 strana koje je danas objavila Evropska komisija.

"Sloboda kretanja, dobara i usluga kako je predviđeno pravilima EU, neće se više primenjivati kad istekne prelazni period", navodi se u dokumentu i dodaje da će to uveliko uticati na prekogranične razmene dobara i usluga, kao i na kretanje građana.

Brisel je pozvao sve ljude, preduzeća i javne administracije da imaju u vidu takve neizbežne promene.

U dokumentu se dodaje da EU planira kratkoročno da usvoji određene mere u cilju izbegavanja eventualne finansijske nestabilnosti.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, posle čega je usledio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.

Dve strane treba da se dogovore između ostalog o pitanjima trgovine, bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side