EU: U ovom trenutku teško je govoriti o sankcijama Rusiji
03.09.2020 Beograd

EU: U ovom trenutku teško je govoriti o sankcijama Rusiji

EU: U ovom trenutku teško je govoriti o sankcijama Rusiji Foto: pixabay.com
Evropska unija traži od Rusije "transparentnu i sveobuhvatnu istragu" o trovanju opozicionara Alekseja Navaljnog, a svoje nalaze će proučiti pre razmatranja eventualnih sankcija, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.


Analize laboratorije nemačke vojske pružile su "nedvosmislen dokaz" da je Navaljni žrtva trovanja "nervnim agensom tipa novičok", navodi nemačka vlada.

"Pozivamo Rusiju na transparentnu i sveobuhvatnu istragu. U interesu Rusije je da pruži odgovore jer taj hemijski agens nije dostupan i na ruskom tlu je upotrebljen protiv ruskog državljanina", rekao je Stano.

Kad je reč o "mogućim sankcijama", kako je dodao, "u ovom trenutku nijedna istraga ne ukazuje ko je odgovoran". "Želimo da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde, ali za to treba da bude pokrenuta istraga i da ona da rezultate. Još nismo došli dotle", kazao je portparol EK.

"Teško je govoriti o kazni kada u ovoj fazi još nemate odgovorne. Istraga mora da se sprovede, a zatim će se odlučiti o dodatnim koracima", dodao je on.

Portparol EK je, međutim, dodao da "nije prihvatljivo videti da je neko žrtva pokušaja ubistva hemijskim agensom iz vojne klasifikacije, koji ne bi trebalo da bude dostupan...". "Navaljni nije prva žrtva takvih kukavičkih i nehumanih napada. Videli smo kako su drugi Rusi ubijani, kako su ućutkivani drugi glasovi (ruske) opozicije", rekao je Stano.

Isti agens je, prema britanskim vlastima, upotrebljen protiv ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 2018. u Londonu što je dovelo do diplomatske krize između dve zemlje.

Što se tiče "poverenja" Evropljana u ruske istrage, Stano nije želeo da komentariše, već je samo rekao da će EU, "kao što to uvek čini, proučiti zaključke i tok istrage ako ona bude sprovedena i bude dala rezultate".

Posle, kako je rekao, "bar usmenih signala o ruskoj želji za saradnjom", "videćemo kako se ta saradnja konkretizuje i šta ruske vlasti rade s obzirom na nove elemente" koje je iznela Nemačka, rekao je Stano.

Portparol EK je pozvao na sprovođenje "kredibilne" istrage, napominjući da "bilans (Rusije po ovom pitanju) nije baš zadovoljavajući".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side