EU: Raspravlja se o novoj metodologiji proširenja, ali to zasad nije stiglo do Komisije
13.11.2019 Beograd

EU: Raspravlja se o novoj metodologiji proširenja, ali to zasad nije stiglo do Komisije

EU: Raspravlja se o novoj metodologiji proširenja, ali to zasad nije stiglo do Komisije Foto: pixaby
U institucijama Evropske unije se nezvanično raspravlja o mogućoj "novoj metodologiji" pregovora o članstvu, ali zahtev da se krene u izradu te reforme procesa proširivanja nije došao do Evropske komisije (EK), izjavila je danas predstavnica za štampu EK Mina Andreeva.O tome će, dodala je ona, raspravljati šefovi diplomatija EU iduće nedelje u Briselu.

Zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu su agenciji Beta rekli da mogu da potvrde izjavu makedonskog predsednika Steve Pendaroskog da među članicama Unije već kruži "non-paper" nezvanični dokument u kojem se predlažu mere za preobražaj postupka pregovora o proširivanju.

Pendaroski je rekao da je takav dokument pripremio francuski predsednik Emanuel Makron i mere preustrojstva pregovora o članstvu bi trebalo da budu usvojene od vođa EU u martu iduće godine, što bi omogućilo i da se na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu da "zeleno svetlo" za pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Makron, po rečima makedonskog predsednika, nema nameru da izdejstvuje neku zamenu za puno članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

Francuski predsednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi.

Prema francuskim izvorima, reč nije o tome da se Zapadnom Balkanu ponudi "povlašćena veza" s Unijom umesto članstva, već da se pregovori ubrzaju i kandidati dobiju mogućnost da, u slučaju da uspešno sprovedu reforme na nekom sektoru, odmah dobiju i sredstva iz fondova EU, što bi inače, po sadašnjem sistema, dobili tek kad postanu članice.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side