EU prebacuje ugrožene azilante u Nemačku i Finsku
29.07.2020 Atina

EU prebacuje ugrožene azilante u Nemačku i Finsku

EU prebacuje ugrožene azilante u Nemačku i Finsku Foto: Beta, AP / Felipe Dana
Gotovo 100 ugroženih azilanata, uključujući maloletnike, prebačeno je iz Grčke i sa Kipra u Nemačku i Finsku, saopštila je danas agencija za koordinaciju azila u Evropskoj uniji.

Prvi transfer grupe od 83 osobe iz porodica sa teško bolesnom decom obavljen je 24. jula između Grčke i Nemačke, saopštila je Evropska služba za podršku azilu (EASO).Ta operacija je deo plana EU za preseljenje 1.600 maloletnika u različite evropske zemlje.

Projekat su podržali Evropska komisija, Visoki komesarijat UN za izbeglice i Međunarodna organizacija za migracije.

Druga operacija, koja nije deo projekta preseljenja EU, izvršena je 27. jula prebacivanjem sa Kipra 16 osoba iz samohranih porodica, poreklom iz Somalije i Konga, u Finsku.

Sve osobe su pre napuštanja Kipra i Grčke testirane na korona virus, dodaje EASO.

Grčka ima gotovo 5.000 maloletnih migranata, a većina njih živi u izbegličkim kampovima gde ne postoje sanitarni uslovi, ili u neadekvatnim domovima.

Desetine hiljada tražilaca azila blokirano je u Grčkoj od 2016. godine, kada su brojne evropske države zatvorile svoje granice kao odgovor na priliv migranata i izbeglica, prvenstveno iz Sirije.

Više od deset evropskih zemalja prihvatilo je da napravi izuzetak za maloletnike. Mali broj njih već je prebačen u Portugal, Luksemburg i Nemačku.

Belgija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Irska, Litvanija, Srbija i Švajcarska su takođe prihvatile da prime izvestan broj njih.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja