EU pozvala Iran da obustavi obogaćivanje uranijuma
08.07.2019 | 14:15h ► 15:45h Brisel

EU pozvala Iran da obustavi obogaćivanje uranijuma

EU pozvala Iran da obustavi obogaćivanje uranijuma Foto: pixabay.com
Evropska unija (EU) pozvala je danas Iran da obustavi obogaćivanja uranijuma preko granice utvrđene međunarodnim sporazumom koji je sklopio s drugim svetskim silama, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič i dodala da je EU veoma zabrinuta.

Iran od danas obogaćuje uranijum na više od 4,5 odsto, javila je agencija Isna, pozivajući se na iransku agenciju za atomsku energiju.

Iranska agencija za atomsku energiju navela je da je taj stepen obogaćivanja uranijuma dovoljan za potrebe goriva za jedinu iransku nuklearnu centralu.

Iranske vlasti su juče saopštile da su počele obogaćivanje uranijuma iznad 3,67 odsto koliko je dozvoljeno međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu.

Najnovija odluka Irana je odgovor na povlačenje SAD iz tog sporazuma i na ponovno uvođenje sankcija.

 

Nemačka za sada bez mera protiv Irana

Nemačka je danas saopštila da za sada neće preduzimati mere protiv Irana, već će sačekati izveštaj inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tvrdnjama Teherana da obogaćuje uranijum iznad nivoa dozvoljenog nuklearnim sporazumom s velikim silama iz 2015.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl rekao je da IAEA još nije objavila izveštaj ali da se "radi o danima a ne o nedeljama".

Brojl je novinarima rekao da će Nemačka proučiti izveštaj čim se on bude pojavio i razgovarati o daljim koracima s ostalim potpisnicama nuklearnog sporazuma - Iranom, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom.

On je dodao da je za Nemačku važno "da se Iran vrati poštovanju sporazuma".

 

Kina okrivila SAD za krizu oko Irana

Kina je danas izrazila žaljenje zbog iranskog kršenja nuklearnog sporazuma iz 2015. i za krizu okrivila SAD i američku politiku "maksimalnog pritiska" nakon istupanja Vašingtona iz sporazuma

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je sporazum iz 2015. opisao kao jedini realističan i efikasan način za rešavanje iranskog nuklearnog pitanja i smanjenje tenzija.

Geng je na redovnoj konferenciji izjavio da je "maksimalni pritisak" koji SAD vrše "u korenu" krize. Otkako su prošle godine napustile sporazum, SAD su Iranu uvele teške ekonomske sankcije.

Kina se, naveo je Geng, zalaže za diplomatsko rešenje jer je "dokazano da je unilateralno maltretiranje postalo sve rašireniji tumor i stvara sve više problema i većih kriza na globalnom nivou".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side