22.10.2018 | 14:34h ► 15:55h Brisel

EU poziva SAD i Rusiju da očuvaju nuklearni sporazum iz 1987.

EU poziva SAD i Rusiju da očuvaju nuklearni sporazum iz 1987. Foto: pixabay.com
Evropska unija pozvala je danas SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma o nuklearnom oružju iz 1987. i da obezbede da se "u potpunosti i proverljivo sprovodi".

 


Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je da Vašington i Moskva "treba da ostanu u konstruktivnom dijalogu i očuvaju taj sporazum".

Ona je rekla da je Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) u Evropi "doprineo okončanju Hladnog rata, okončanju trke u nuklearnom naoružanju i da je jedan od kamena temeljaca evropske bezbednosne arhitekture".

Američk predsednik Donald Trampa rekao je da će se SAD povući iz tog sporazuma pošto Rusija krši njegove odredbe. Trampova najava naišla je na ošte kritike ruskih zvaničnika kao i bivšeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova koji je potpisao sporazum s tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom.

 

Američki saveznici u NATO veruju da Rusija krši INF

Članice NATO veruju da Rusija krši ključni sporazum o kontroli nuklearnog oružja i da je Alijansa više puta pokušala da dobije informacije o novom ruskom raketnom sistemu, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

NATO je prošle godine izrazio zabrinutost da ruski sistem 9M729, koji može da nosi nuklearne bojeve glave, krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987.

Taj sporazum Rusije i SAD zabranjuje sve krstareće i balističke rakete sa zemlje s opsegom između 500 i 5.500 kilometara.

Lungesku je rekla da "u odsustvo verodostojnog odgovora iz Rusije o novim raketama, saveznici veruju da bi najverovatnija ocena bila da Rusija krši sporazum INF".

Ona nije komentarisala pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će povući SAD iz sporazuma, navodeći samo da će "saveznici nastaviti konsultacije".

SAD su najveća i najuticajnija članica NATO.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side