EU poziva Kinu da poštuje autonomiju Hongkonga
22.05.2020 Beograd

EU poziva Kinu da poštuje autonomiju Hongkonga

EU poziva Kinu da poštuje autonomiju Hongkonga Foto: pixabay.com
Evropska unija pozvala je danas Kinu da "poštuje autonomiju Hongkonga" u deklaraciji koju je usvojilo njenih 27 zemalja članica posle objave Pekinga o nacrtu zakona o očuvanju nacionalne bezbednosti Hongkonga.

"Evropska unija pridaje veliki značaj očuvanju visokog nivoa autonomije Hongkonga, u skladu sa temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama, kao i poštovanju tog principa", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u deklaraciji u ime evropske dvadesetsedmorice, prenosi agencija Frans pres.

Kako se navodi EU ima puni interes da se stabilnost i prosperitet u Hongkongu nastave po principu "jedna zemlja dva sistema".

EU će pažljivo pratiti razvoj situacije, navodi se u saopštenju i dodaje da je u usvajanju zakona u oblasti nacionalne bezbednosti najbolje slediti demokratsku raspravu, konsultacije sa glavnim stranama učesnicama i poštovanje zaštićenih prava i sloboda u Hongkongu kao što predviđa član 23 temeljnog zakona, uz očuvanje autonomije Hongkonga i principa "jedna zemlja, dva sistema".

Kina je na sednici svog parlamenta koji je počeo zasedanje juče posle višemesečnog odlaganja zbog korona virusa podnela predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, gradu koji ima status polu-autonomije.

Ovaj potez Kine dolazi posle višemesečnih prodemokratskih protesta prošle godine, koji su ponekad bili i nasilni i u kojima je dolazilo do sukoba policije i demonstranata, što je najveća kriza u ovom gradu otkako je 1997. vraćen Kini posle višedecenijske btiranske kolonijalne vladavine.

Predlog zakona, jedna od najkontroverznijih tačaka dnevnog reda Nacionalnog narodnog kongresa poslednjih godina, izazvao je jaku kritiku američke vlade i organizacija za ljudska prava kao i prodemokratskih zakonodvaca iz Hongkonga.

Velika Britanija, Kanada i Australija danas su u zajedničkom saopštenju izrazili "duboku zabrinutost" zbog odluke Pekinga da Hongkongu nametne zakon o "nacionalnoj bezbednosti".

Ministri spoljnih poslova te tri zemlje ocenjuju da takav jedan zakon bez "direktnog učešća" naroda ili institucija te bivše britanske kolonije direktno podriti princip "jedne zemlje dva sistema" koji Hongkongu garantuje visok stepen autonomije.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side