19.07.2018 Brisel

EU pozdravlja ukidanje vanrednog stanja u Turskoj, ali smatra to nedovoljnim

EU pozdravlja ukidanje vanrednog stanja u Turskoj, ali smatra to nedovoljnim Foto: pixabay
EU smatra ukidanje vanrednog stanja u Turskoj kao "korak u dobrom smeru", ali dodaje da je to nedovoljno zbog vanrednih ovlašćenja datih vlastima i zadržavanju više restriktivnih elemenata, navodi se u saopštenju EU objavljenom danas.

"Okončanje vanrednog stanja na snazi u Turskoj od pokušaja puča 2016. je dobrodošao korak. Istovremeno verujemo da bi usvajanje novih pravnih predloga kojim se daju vanredna ovlašćenja vlastima i zadržava nekoliko restriktivnih elemenata vanrednog stanja umanjile bilo kakve pozitivne efekte tog ukidanja", navodi se u saopštenju portparolke šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. EU ponovo potvrđue očekivanja da Turska primeni ključne preporuke Saveta Evrope, Venecijanske komisije i relevantnih institucija i da poštuje podelu vlasti na izvršnu i sudsku.

Obzirom na ukidanje vanrednog stanja takođe se od Turske očekuje da preinači sve mere koje i dalje negativno utiču na vladavinu prava, nezavisnost sudstva i osnovne slobode, a koje su centralne za svaku demokratsku državu, navodi se u saopštenju.

Tu se konkretno navodi sloboda izražavanja, sloboda udruživanja i proceduralna prava.

EU očekuje da sa ukidanjem vanrednog stanja Turska prestane sa odstupanjem od svojih obaveza prema Evropskoj konvenciji za ljudska prava.

"Konkretna i trajna poboljšanja u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda ostaju nephodni za perspektivu odnosa EU-Turska", navodi se u saopštenju.

U Turskoj je u sredu u ponoć ukinuto vanredno stanje uvedeno pre dve godine posle neuspelog puča u julu 2016. i produžavano sedam puta. U okviru vanrednog stanja vlada je sprovela masovne čistke a opozicija strahuje da će se čistke nastaviti preko novog antiterorističkog zakona.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side