EU: Poljska vlada ne poštuje vladavinu prava
01.06.2016 Varšava

EU: Poljska vlada ne poštuje vladavinu prava

EU: Poljska vlada ne poštuje vladavinu prava Foto: AP
Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je danas da je Komisija ustanovila da poljska vlada ne poštuje vladavinu prava i da je zato Brisel preduzeo korak ka sankcijama.


Timermans je rekao da je Evropska komisija je poslala poljskoj vladi mišljenju u kojem je kritikuje u zbog postupaka koji su paralisali ustavni sud.

Evropska komisija je prošle nedelje odložila objavljivanje kritičnog Timermansovog izveštaja o ugroženosti pravne države i demokratije u Poljskoj pošto je poljska premijerka Beata Šidlo obećala da će ostvariti napredak.

"Nismo mogli da nađemo rešenja za sporna pitanja", rekao je Timermans.

Komisija je u januaru pokrenula proceduru za proveru da li Poljska poštuje vladavinu prava. Sankcije EU bi mogle uskratiti pravo glas Poljskoj u Uniji, čime bi ta zemlja mogla biti prva članica EU koja je kažnjena po novoj proceduri za vladavinu prava.

"Nadamo se da će mišeljnje pomoći da se fokusiramo na dijalog s vladom Poljske po pitanjima za koje verujemo da treba rešiti da se izađe iz sukoba oko Ustavnog suda", rekao je Timermans.

Timermans je rekao da ne veruje da će biti potrebni dodatni koraci, ali je naglasio da je Evropska komisija u obavezi da osigura da sve članice slede pravila EU. Poljska ima dve nedelje da odgovori na mišljenje koje nije javno objavljeno. Vlada u Varšavi je saopštila da želi da radi s Evropskom komisijom na reševanju spora.

"Ali želimo da rešimo ovu krizu iz odgovornosti prema državi, a ne zbog preporuka međunarodnih institucija. Zato, bez obzira na mišljenje Komisije, mi ćemo predstaviti naša rešenja na pojedine probleme", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Konrad Šimanjski.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side