EU pokrenula pravne mere protiv Poljske zbog njenih zakona o pravosuđu
03.04.2019 Brisel

EU pokrenula pravne mere protiv Poljske zbog njenih zakona o pravosuđu

EU pokrenula pravne mere protiv Poljske zbog njenih zakona o pravosuđu Foto: Beta, AP
Evropska unija je danas pokrenula pravne mere protiv Poljske, navodeći da njeni nedavno usvojeni zakoni u oblasti pravosuđa podrivaju nezavisnost sudija.

Evropska komisija je nacionalističkoj vladi u Varšavi poslala pismo zvaničnog obaveštenja, što je prvi korak pravnih mera, i navela da želi odgovor u roku od dva meseca.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da disciplinske mere za poljske sudije, sadržane u zakonu o Vrhovnom sudu iz 2017. godine, deluju kao da su osmišljene da "sistematski podvrgavaju sudije političkoj kontroli izvršne vlasti".

Timermans je kazao da poljske istrage pokrenute posle tih zakonskih promena imaju "očigledan uticaj na aktivnosti sudija" i dodao da to "nije u skladu sa zahtevima za sudsku nezavisnost".

Pismo daje priliku Poljskoj da objasni ili promeni stav u vezi s tim zakonima, naveo je Timermans.

Današnji potez EU najnoviji je u nizu protiv Poljske pokrenutih procedura za koje EK insistira da treba da sačuvaju vladavinu prava u toj zemlji. Komisija je slične mere pokrenula i protiv Mađarske.

Timermans je rekao da Brisel veruje da je vreme za šira razmišljanja o tome šta može da bude urađeno da se zaštite demokratija, lične slobode i pravosudni sistemi pojedinih članica EU.

"Raste konsenzus da je potrebna dalja akcija na zaštiti vladavine prava u celoj Evropskoj uniji", kazao je Timermans novinarima.

Upitan da li je zabrinut za vladavinu prava u Italiji, Timermans je naveo da "u ovoj fazi ne vidi sistemski problem".

On je izrazio zabrinutost zbog moguće stagnacije u procesu reformi u Rumuniji, naročito kad je reč o borbi protiv korupcije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side