EU osudila baražnu raketnu vatru na Izrael iz Gaze
12.11.2019 Brisel

EU osudila baražnu raketnu vatru na Izrael iz Gaze

EU osudila baražnu raketnu vatru na Izrael iz Gaze
Evropska unija je danas osudila baražnu raketnu vatru duboko u Izraelu nakon što su jutros u izraelskim udarima iz vazduha ciljani visoki komandiri Islamskog džihada u pojasu Gaze i Siriji.

Blok koji čini 28 zemalja je u saopštenju naveo da je "ispaljivanje raketa na civilno stanovništvo potpuno neprihvatljivo i mora momentalno prestati", preeo je AP.

U izraelskom udaru na istok Gaze ubijeni su Bahaa Abu el-Ata i njegova supruga, a Islamski džihad je zapretio osvetom.

EU je pozvala na "brzo i potpuno popuštanje", naglasivši da je "sada potrebno da se čuvaju životi i bezbednost palestinskih i izraelskih civila".

Preko 50 raketa, uključujući jednu koja je pogodila krov kuće u pograničnom izraelskom mestu Netivot, ispaljeno je iz Gaze na Izrael nakon ubistva Abu el-Ate, saopštila je vojska.

Sirene za raketnu uzbunu su se oglasile čak do Tel Aviva. Kako je navedeno, rakete su pale u neka od predgrađa tog grada.

Jedna je pala na autoput, za dlaku promašivši vozilo u prolazu.

Oko 20 raketa je presreo odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Jednoj osobi je ukazana pomoć zbog povreda od šrapnela, a nekoliko desetina ih je lakše ranjeno ili je pretrpelo stres.

Izraelski mediji su preneli da EU podržava napore posrednika Egipta da izdejstvuje popuštanje napetosti a da je izraelska vojska nastavila da cilja mete Islamskog džihada u Gazi.

"Kao što je EU stalno ponavljala, samo političko rešenje može okončati taj nastavak ciklusa nasilja", zaključuje se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.11.2019, 08:46h mišo

    u izraelskim napadima na Gazu poginula dva palestinca.Broj poginulih se popeo na 12 a broj ranjenih na 35,Ota na to kaže EU ???

  • 13.11.2019, 08:40h mišo

    U ovo ne mogu vjerovati.Koliko je projektila,aviona i nesreće stiglo u Palestinu,Liban,Golan i ostali dio Sirije sa teritorije Izraela.Evropa je uporno čutala a i danas ćuti.Natanjahu-ova Cionističko-ekspanzionistička nakaradna politika izgleda da zahvata i Evropu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side