EU očekuje da Rusija temeljno istraži navode o nerelugarnostima na referendumu
02.07.2020 Beograd

EU očekuje da Rusija temeljno istraži navode o nerelugarnostima na referendumu

EU očekuje da Rusija temeljno istraži navode o nerelugarnostima na referendumu Foto: pixabay.com
Evropska unija je danas saopštila da očekuje da Rusija temeljno istraži sve navode o nerelugarnostima na višednevnom referendumu o ustavnim izmenama u toj zemlji.


"Očekujemo da propisno budu istraženi svi navodi i tvrdnje o neregularnostima, uključujući prisiljavanje birača, glasanje više puta, kršenje tajnosti glasanja i tvrdnje o nasilju policije nad novinarom koji je posmatrao (izjašnjavanje)", naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u pisanoj izjavi.

EU žali, naveo je Stano, što uoči referenduma nije bilo dozvoljeno vođenje kampanje i za i protiv prihvatanja ustavnih izmena, "čime je biračima onemogućen pristup uravnoteženim informacijama".

"Dodatak Članu 79. Ustava predviđa primat Ustava Rusije nad odlukama međudržavnih tela zasnovanim na međunarodnim ugovorima. Venecijanska komisija Saveta Evrope, čija je Rusija članica, smatra da taj dodatak nije u skladu s međunarodnim obavezama Rusije i preporučila je da taj dodatak bude izbrisan ili promenjen", naveo je Stano.

Dodao je da EU očekuje da Rusija, nezavisno od bilo kojeg amandmana na svoj Ustav, poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući obavezu da sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava.

Referendum na kojem su se Rusi izjašnavali o ustavnim promenama, održan je od 25. juna do 1. jula.

Izmene Ustava Rusije podržalo je nešto manje od 78 odsto građana, a protiv je bilo manje od 22 odsto, objavila je danas ruska izborna komisija.

Izmene Ustava omogućavaju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu do 2036. godine da ostane na čelu države kojom vlada još od 1999. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side