13.07.2018 Jerusalim

EU Netanjahuu: Ne želimo da demokratija i ljudska prava budu ugroženi

EU Netanjahuu: Ne želimo da demokratija i ljudska prava budu ugroženi Foto: Pixabay
Misija Eropske unije odgovorila je danas premijeru Izraela Benjaminu Netnjahuu pošto je on naredio Ministarstvu spoljnih poslova da pozove na razgovor i izrazi protest ambasadoru Unije što je navodno lobirao kod nekih izraelskih poslanika protiv predloženog kontroverznog zakona koji će omogućiti postojanje isključivo jevrejskih zajednica.

Netanjahu je upozorio da se planiraju i dodatne mere, a ambasador Emanuele Giaufret je pozvan u vezi s takozvanim zakonom nacionalne države čije usvajanje se planira do kraja jula.

Predloženi zakon bi omogućio da država definiše da zajednicu čine ljudi iste vere i nacionalnosti i da ih ovlasti da održavaju ekskluzivni karakter te zajednice.

Veruje se da bi tako gradovi mogli da isključe arapske građane koji čine 17,5 odsto stanovništva Izraela, navodi agencija Frans pres.

Čak je i izraelski predsednik Ruven Rivlin, čija je uloga u političkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna, izrazio zabrinutost za predlog zakona, iako se on retko meša u politiku.

Protivljenje dokumentu izrazio je i vrhovni tužilac Izraela Avihaj Mandelblit. Ako bude usvojen, zakon bi mogao postati deo osnovnih zakona koji de fakto predstavljaju ustav.

"Kako Izrael izabere da sebe definiše je unutrašnja stvar i mi poštujemo unutrašnju debatu koja traje. Cenimo posvećenost Izraela zajedničkim vrednostima demokratije i ljudskih prava koji su karakterisali naše dugotrajne i plodonosne odnose. Mi u EU ne bismo želeli da vidimo da te vrednosti budu dovedene u pitanje ili da budu ugrožene", navedeno je u saopštenju EU.

Izraelski mediji su objavili da su evropske diplomate rekle izraelskim poslanicima da je predlog zakona diskriminatorski i protiv demokratskih principa. Kabinet Netanjahua je optužio EU da se meša u izraelske zakone.

"Očito je da ne razumeju da je Izrael suverena država", saopštio je njegov kabinet.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side