EU kaznila ruske i kineske počinioce sajber napada
30.07.2020 Brisel

EU kaznila ruske i kineske počinioce sajber napada

EU kaznila ruske i kineske počinioce sajber napada Foto: Pixabay
Evropska unija objavila je danas da je prvi put kaznila šest pojedinaca i tri entiteta odgovorna ili umešana u više organizovanih sajber napada iz Rusije i Kine.

Evropska unija objavila je danas da je prvi put kaznila šest pojedinaca i tri entiteta odgovorna ili umešana u više organizovanih sajber napada iz Rusije i Kine.

"Savet (EU) rešio je da uvede restriktivne mere prema šest osoba i tri entiteta odgovornih za razne sajber napade ili koji su učestvovali u tim napadima," navode se reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u saopštenju.

Sankcije se odnose na sedište GRU-a, ruske vojne obaveštajne službe, jednu kinesku firmu, jednu severnokorejsku firmu vezanu za grupu sajber pirata, četiri ruska državljana i dva kineska, navodi se u tekstu objavljenom u Službenom listu EU.

Prvi put da EU određuje sankcije zbog sajber napada, a sastoje se u zabrani ulaska na teritoriju Unije i zamrzavanje imovine. Takođe se zabranjuje da se direktno ili indirektno obezbeđuju sredstva navedenim pojedincima, entitetima ili telima.

Kako se precizira u tekstu odluke to se odnosi na pokušaj sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i napada poznatih kao "WannaCry", "NotPetya" i "Operation Cloud Hopper".

"Te mere odražavaju volju EU i njenih država članica da zaštite integritet, bezbednost i socijalnu dobrobit i prosperitet naših slobodnih i demokratskih društava kao i poredak zasnovan na pravilima i dobrom funkcionisanju međunarodnih organizacija", napisao je Borel.

Borel je rekao da se sajber pretnje povećavaju i razvijaju i da utiču na društva u EU koja neće tolerisati takvo ponašanje.

"Mi preduzimamo dalje akcije protiv sajber napada koji prete EU. Prvi put koristimo sankcije protiv takvog neprihavatljivog ponašanja", rekao je on u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side