EU jača diplomatsko prisustvo u Zalivu
14.07.2019 | 15:44h ► 15:45h Kuvajt

EU jača diplomatsko prisustvo u Zalivu

EU jača diplomatsko prisustvo u Zalivu Ilustracija / Foto: Beta, AP
Evropska unija otvorila je danas diplomatsko predstavništvo u Kuvajtu, treće u regionu Zaliva, čime širi svoje prisustvo u trenutku kada jačaju tenzije na Bliskom istoku.

"U ovo vreme međunarodnih i regionalnih tenzija Kuvajt je jedan mudar glas i snaga mira, što čini naše partnerstvo prirodnim", rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otvarajući novo prestavništvo EU u Kuvajtu.

Ovo je treća delegacija EU u jednoj zalivskoj zemlji posle one otvorene u Rijadu 2004. godine i u Abu Dabiju 2013.

"Radi se o poruci za ceo region. Evropska unija jača svoje prisustvo i svoje angažovanje na Bliskom Istoku", rekla je Mogerini na ceremoniji u prisustvu svog kuvajtskog kolege šeika Sabana al Kaleda al Sabaha.

Region Zaliva prolazi kroz brojne krize zbog rizika od eskalacije između Irana sa jedne strane i SAD i njihovih regionalnih saveznika Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa druge. Suprotno Rijadu i Abu Dabiju, Kuvajt, koji je blizak Briselu i Vašingtonu, održava srdačne odnose sa Teheranom.

Mogerini je rekla da je Kuvajt prva zalivska zemlja sa kojom je evropska diplomatija zaključila sporazum o saradnji 2016. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja