EU i OEBS zabrinuti za legalnost majskih izbora u Poljskoj u jeku epidemije
08.04.2020 Varšava

EU i OEBS zabrinuti za legalnost majskih izbora u Poljskoj u jeku epidemije

EU i OEBS zabrinuti za legalnost majskih izbora u Poljskoj u jeku epidemije Foto: Beta/AP/Czarek Sokolowski
Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazili su zabrinutost da li je moguće, u jeku epidemije virusa COVID-19, kada su na snazi restrikcije za kretanje stanovništva, u Poljskoj u maju organizovati legitimne, ustavne izbore za predsednika države.

Na tome, uprkos protestima opozicije da se kockaju životima i zdravljem miliona Poljaka, insistira vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda.

"Zabrinuta sam za slobodne i poštene izbore i kvalitet glasanja, za legalnost i ustavnost takvih izbora. Da sam građanin Poljske htela bih da znam kako će se konkretno odvijati glasanje, jer će biti uskoro. Glasanje poštom je velika promena i takva metoda se primenjuje prvi put", kazala je za poljski dnevnik Žečpospolita potpredsednica Evropske komisije evropska komesarka Vjera Jourova.

Potpredsednica EK, zadužena za brigu u pravnoj državi i poštovanje evropskih vrednosti, kazala je u intervjuu koji danas objavjuje taj list da su to sve pitanja koja treba da postave sami Poljaci.

"Nama preostaje da podsetimo poljske vlasti na međunarodne standarde, ako ništa drugo na preporuku Saveta Evrope da se ne izvode temeljne promene u izbornom zakonu u godini u kojoj su izbori. Poljska je članica Saveta Evrope", kazala je Jourova.

Vladajući poljski konzervativci i njihov lider Jaroslav Kačinjski žele po svaku cenu da organizuju izbore zakazane za 10. maj iako zbog restriktivnih mera povodom epidemije virusa korona niko od kandidata, osim dosadašnjeg šefa države, kandidata konzervativaca na izborima, predsednika Andžeja Dude, ne može da vodi predizbornu kampanju a neki od 19 kandidata nisu uspeli ni da prikupe dovoljan broj potpisa.

Kačinjski, pa i sam kandidat vladajuće stranke, predsednik Duda ni ne kriju da na održavanju izbora insistiraju jer ankete pokazuju da bi Duda bio u maju reizabran možda već u prvom krugu. Ako bi bila uvedena vanredna situacija i izbori bili odloženi za najmanje tri meseca, kada će se pokazati efekti krize zbog zaustavljanja privrede u vreme epidemije moglo bi se lako desiti da Poljaci za predsednika izaberu nekog od kandidata opozicije.

I Kačinjski i predsednik Duda i premijer Mateuš Moravjecki pravdaju "teranje" Poljaka na izbore bez obzira na upozorenje epidemiologa da bi izlazak na birališta bio tempirana bomba i apel Poljske katoličke crkve da zdravlje i životi imaju prednost pred politikom time da je navodno za stabilnost zemlje posle epidemije nužno da i vlada i šef države budu iz iste političke stranke - njihove.

Kačinjski i njegovi konzervativci našli su način da se formalno povinuju upozorenjima epidemiologa a da se izbori ipak održe tako što su izglasali ove sedmice u Sejmu parlamenta da birališta neće biti otvorena, već će svi Poljaci glasati poštom.

Predsednica Sejma izmenom je dobila pravo da odloži izbore za 17. maj a Poljska pošta dobila je još pravo da u određenim slučajevima povredi tajnost pošiljke i otvori je.

Da poljski zakonodavci vode računa o posledicama svojih odluka o održavanju predsedničkih izbora u vreme epidemije apelovao je i OEBS.

"Za autentične izbore neophodna je autentična kampanja. Restrikcije koje su uvedene u okviru borbe protiv pandemije onemogućavaju pratkično vođenje kampanje. Uvođenje glasanja poštom tako kratko pred izbore rađa ozbiljne bojazni za poštenje izbora i očuvanje demokratskih standarda", upozorila je poljske vlasti šef Biroa OEBES-a za izbore Ingibjerg Solrun, javljaju poljski mediji.

Izmene izbornog zakona koji predviđa organizovanje glasanja poštom tek treba da usvoji ili odbaci u roku od 30 dana Senat poljskog parlamenta u kome tesnu većinu ima poljska opozicija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side