10.08.2018 Brisel

EU: Gaza i Izrael opasno blizu rata

EU: Gaza i Izrael opasno blizu rata Foto: Beta / AP
Gaza i Izrael se nalaze "opasno blizu" novog rata posle nedavnih sukoba, upozorila je danas Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost.

"Eskalacija nasilja prethodnih dana opasno približava Gazu i Izrael novom ratu. Prvi prioriteti su održavanje primirja i nedovođenja života civila u opasnost", rekla je portparolka spoljnopolitičke službe EU.

Jedan palestinski bolničar je danas ubijen tokom protesta na granici Izraela i Gaze. U noći između srede i četvrtka je došlo do najžešćih sukoba od rata 2014.

EU je kao "neprihvatljivo" ocenila hamasovsko ispaljivanje raketa na jug Izraela kao i "druge nasilne i provokativne akcije Hamasa i drugih palestinskih ekstremista protiv Izraela", dok je Izrael pozvan na uzdržanost.

"Iako ima pravo da se brani, od Izraela se očekuje da nastavi da pokazuje uzdržanost i da učini sve da izbegne civilne žrtve u Gazi", navela je EU. Takođe, izraženo je žaljenje zbog "tragičnog gubitka" trudne Palestinke i njenog deteta.

EU je do sada pružala "svu podršku naporima Egipta i UN za smanjivanje tenzija" u Gazi i želi da nastavi da podržava "međupalestinsko pomirenje da bi se Gaza i Zapadna obala ujedinile pod jedinstvenom i legitimnom palestinskom vlašću".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side