EU dala zeleno svetlo za sankcionisanje represije u Belorusiji
14.08.2020 | 20:11h ► 22:44h Beograd

EU dala zeleno svetlo za sankcionisanje represije u Belorusiji

EU dala zeleno svetlo za sankcionisanje represije u Belorusiji Foto : Beta/AP/Andrei Stasevich
Evropska unija (EU) dala je večeras "zeleno svetlo" za sankcionisanje represije u Belorusiji posle spornih predsedničkih izbora na kojima je ponovo pobedio predsednik Aleksandar Lukašenko, i želi da se ublaže napetosti sa Turskom, prenela je večeras agencija Frans pres.

"EU će sada pokrenuti proceduru sankcija protiv odgovornih za nasilje, hapšenje i prevare povezane sa izborima" u Belorusiji, izjavila je posle video sastanka u Briselu šefica švedske diplomatije An Linde (Ann).

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn (Jean Ašelborn) izjavio je da su svi saglasni sa pokretanjem procedure uvođenja novih sankcija Belorusiji.

Francuski predstavnik Ministarstva za evropska pitanja Kleman Bon (Clement Beaune) izjavio je da se njegova zemlja slaže sa principom uvođenja sankcija pojedincima i da podržava pravo i slobodu beloruskog naroda.

Evropski izvori naveli su da će biti sastavljen spisak osoba optuženih za organizovanje represije i da će ta lista biti dostavljena zemljama članicama EU koje treba da je odobre.

Belorusija je već na meti embarga na prodaju oružja i opreme koja bi mogla da bude korišćena za represiju. Zabrana ulaska u EU važi za četiri beloruska zvaničnika i njihova imovina je od 2016. godine zamrznuta. Nova imena će biti dodata na taj spisak.

Na ministarskom sastanku EU pored Belorusije razgovaralo se o Turskoj i krizi na istočnom Mediteranu. Ministri su izrazili solidarnost sa Grčkom u sporu sa Turskom i dodali da će o tome ponovo razgovarati na sastanku zakazanom 27. i 28. avgusta u Berlinu.

Šefovi diplomatija su pozvali na smirivanje tenzije i pronalazak rešenje putem pregovora.

Situacija na istočnom Mediteranu je veoma zategnuta pošto je Ankara u ponedeljak na to područje uputila istraživački brod uz nekoliko vojnih brodova. Ta zona je bogata gasnim poljima, za koje Atina tvrdi da joj pripadaju.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side