19.05.2017 Tirana

EU čestitala albanskim političkim partijama na kompromisu

EU čestitala albanskim političkim partijama na kompromisu Foto: Beta/AP
Evropska unija pozdravila je danas sporazum političkih partija u Albaniji koji je omogućio da sve stranke učestvuju na parlamentarnim izborima u toj zemlji 25. juna.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitali su u zajedničkom saopštenju albanskim političkim partijama na postignutom dogovoru i pozvali ih da počnu pripreme za izbore, saopštila je služba šefice evropske diplomatije.

"To je bio ključan prvi korak. Sada ovaj sporazum mora brzo biti primenjen kako bi se pripremili izbori u skladu s međunarodnim standardima", naveli su evropski zvaničnici.

U saopštenju se navodi da su "politički lideri odgovorili na očekivanja građana i pokazali demokratsku zrelost".

Albanske političke partije postigle su juče kompromis koji je odložio parlamentarne izbore za sedam dana, uz posredovanje zvaničnika EU i SAD.

Opozicija je od februara bojkotovala parlament i odbijala da učestvuje na izborima tvrdeći da će vlada premijera Edija Rame manipulisati glasanjem, a njihov bojkot blokirao je pravosudne reforme neophodne za početak pristupnih pregovora Albanije sa EU.

Sporazum postignut juče predviđa nastavak reforme pravosuđa, a albanski parlament koji je nedavno raspušten zbog raspisivanja izbora, sastaće se da izglasa stvaranje kontrolnih tela koja će procenjivati kredibilitet oko 800 albanskih sudija i tužilaca, naveo je Asošiejted pres.

"Kako je glas parlamenta (Albanije) za uspostavljanje kontrolnih tela deo sporazuma, mi ponavljamo značaj verodostojne primene nadzora (sudija i tužilaca), što je ključno za napredak ka članstvu u EU. Nastavićemo da podržavamo Albaniju i legitimne težnje njenog naroda za bolju budućnost", naveli su Mogerini i Han.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw