13.02.2018 Ankara

Erdogan upozorio Grčku i Kipar zbog traženja gasa u Sredozemnom moru

Erdogan upozorio Grčku i Kipar zbog traženja gasa u Sredozemnom moru Foto: Beta/AP
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje traže prirodne energente u Sredozemnom moru da "ne prelaze granicu" i ne ugrožavaju turska prava.

Turski ratni brodovi nastavili su da ometaju dopremanje opreme do lokacije u blizini Kipra gde će italijanska kompanija Eni početi bušenja prirodnog gasa, navodi agencija AP.

Turska se protivi bušenju gasa, navodeći da kiparski Grci ne poštuju "neotuđiva prava" kiparskih Turaka na prirodne resurse i ugrožavaju stabilnost regiona. Mnogi u Turskoj optužuju Grčku da polaže prava na nenaseljena ostrva u blizini turskog dela egejske obale.

Kipar je od 1974. godine etnički podeljen na južni, grčki deo i na severni, turski deo. Tursko ministarstvo je navelo da se Vlada Kipra, koja kontroliše samo južni deo ostrva, ponaša kao da je "jedini vlasnik ostrva" i upozorilo da će biti odgovorna za bilo kakve posledice.

Italijanska kompanija Eni, francuski Total i američki Eksonmobil poseduju licence za traženje prirodnih energenata na Sredozemlju južno od Kipra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side