Erdogan: Američka rezolucija o jermenskom genocidu bez vrednosti
30.10.2019 | 13:00h ► 14:32h Ankara

Erdogan: Američka rezolucija o jermenskom genocidu bez vrednosti

Erdogan: Američka rezolucija o jermenskom genocidu bez vrednosti Foto: Beta/AP/Presidential Press Service
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da priznanje jermenskog genocida u donjem domu američkog Kongresa nema "nikakve vrednosti" za Ankaru.

"Obraćam se američkoj javnosti i ostatku sveta, ta mera nema nikakve vrednosti, mi je ne priznajemo", rekao je Erdogan u govoru pred poslanicima svoje stranke u Ankari.

On je rekao da je u muslimanskoj veri genocid zabranjen, i da Turska smatra tu optužbu najvećom uvredom.

Predstavnički dom Kongresa SAD sinoć je ogromnom većinom usvojio rezoluciju kojom se masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu pod Otomanskom imperijom priznaju kao genocid. Odbacuju se pokušaji da se američka vlada poveže sa negiranjem jermenskog genocida i nalaže da se uči o tim događajima.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata ubile su između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je na razgovor pozvalo američkog ambasadora u Ankari da mu prenese tursko negodovanje zbog usvajanje ove rezolucije u SAD.

Donji dom američkog Kongresa juče je usvojio i rezoluciju gde se ;predviđaju sankcije protiv turskih zvaničnika zbog ofanzive u severoistočnoj Siriji.

Priznavanje genocida kao i usvajanje teksta u vezi sa turskom ofanzivom u Siriji događa se u trenutku zategnutih odnosa između Vašingtona i Ankare, saveznika u okviru NATO.

 

Erdogan: U petak počinju zajedničke rusko-turske patrole u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će zajedničke patrole sa Rusijom početi u petak u pograničnoj zoni u Siriji posle povlačenja kurdskih snaga.

"U petak počinjemo rad na terenu zajedno sa Rusima. Drugim rečima počinjemo patrole", rekao je danas Erdogan grupi poslanika svoje stranke u Ankari.

Na osnovu dogovora postignutog prošle nedelje između Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, kurdske milicije iz Jedinice za zaštitu naroda (YPG) imale su rok do utorka u 16.00 po centralno evropskom vremenu da se povuku sa pograničnih oblasti uz tursku granicu.

Turska tu želi da uspostravi bezbednosnu zonu od 30 kilometara dubine duž svoje granice sa Sirijom da bi se razdvojila od sirijskih kurdskih boraca, koje smatra teroristima, a koji su saveznici zapada u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Sporazum sa Rusijom i sporazum sa Amerikom postignut nekoliko dana pre toga omogućio je prekid turske ofanzive pokrenute 9. oktobra na kurdske snage na severoistoku Sirije. Rusija je juče potvrdila da je povlačenje kurdskih snaga iz tih oblasti završeno.

Erdogan je rekao danas da Turska može da proveri da li je zaista završeno povlačenje posle pokretanja zajedničkih patrola sa Rusima.

On je rekao da im je ruska strana prenela da su 34.000 pripadnika "terorističke organizacije" napustila zonu duboku 30 kilometara sa 3.260 komada teškog naoružanja, i da će Turska dati odgovarajući odgovor kada na terenu konstatuje da je to zaista urađeno.

"Ostavljamo sebi pravo da nastavimo našu operaciju ako vidimo da se teroristi nisu povukli izvan zone od 30 kilometara ili ako se napadi nastave odakle god da dolaze", rekao je Erdogan.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side