Erdogan: Ne mogu drugi da govore Turskoj da ne može da ima nuklearno oružje
05.09.2019 | 12:20h ► 16:47h Ankara

Erdogan: Ne mogu drugi da govore Turskoj da ne može da ima nuklearno oružje

Erdogan: Ne mogu drugi da govore Turskoj da ne može da ima nuklearno oružje Foto: Beta/AP/Presidential Press Service
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je neprihvatljivo da države koje poseduju nuklearno oružje govore Turskoj da ne može da ima rakete sa nuklearnim bojevim glavama, javila je danas agencija Anadolija.


"Neke zemlje imaju rakete sa nuklearnim bojevim glavama - ne jednu već dve. Ali kažu da ja ne treba da imam rakete sa nuklearnim bojevim glavama. To ne prihvatam", rekao je sinoć Erdogan na sastanku sa zvaničnicima svoje stranke u Sivasu.

On nije rekao da li Turska namerava da nabavi nuklearne bojeve glave.

Povodom Izraela, Erdogan je rekao da ta zemlja plaši druge zemlje svojim nuklearnim oružjem.

 

Erdogan zapretio da će pustiti sirijske migrante ka zapadnim zemljama

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan zapretio je danas da će "otvoriti kapije" i dozvoliti sirijskim izbeglicama da iz Turske krenu prema zapadnim zemljama ukoliko se u Siriji uskoro ne uspostavi takozvana "sigurna zona" o kojoj se pregovara sa SAD.

Turska je odlučna da oformi sigurnu zonu unutar Sirije, uz svoju granicu sa ratom razorenom zemljom, i spremna je da to uradi sama do kraja meseca, ako ne bude sporazuma sa SAD.

"Bićemo primorani da otvorimo kapije. Ne mogu da nas prisile da sami snosimo teret", rekao je Erdogan, izrazivši ljutnju Turske jer je zapad zanemario prethodne predloge za stvaranje sigurne zone, zamišljene kao mesto gde bi izbeglice mogle da se nasele u Siriji.

Turska je otvorila svoje granice za Sirijce u aprilu 2011. godine i trenutno u toj državi živi 3,6 miliona ljudi koji su pobegli od građanskog rata, koji traje već devet godina.

Izbeglice tvrde da je na stotine sirijskih izbeglica pritvoreno i nedavno prisilno deportovano u Siriju. Turska vlada negira izveštaje o prisilnim deportacijama.

"Nismo dobili podršku koja je potrebna od sveta, a posebno od Evropske unije", rekao je.

Turska je u martu 2016. postigla sporazum s Evropskom unijom prema kojem će Turska zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamenu za sredstva za podršku izbeglicama i putovanje bez viza za turske državljane.

Međutim, Erdogan optužuje države članice da se ne pridržavaju dogovora i preti da će izaći iz sporazuma.

Portparolka Evropske komisije Nataša Bertaud rekla je novinarima da su i Turska i EU predani ovom sporazumu.

"Mi verujemo da možemo nastaviti ovaj posao u dobroj veri sa našim turskim partnerima" rekla je ona i dodala da EU "pruža značajnu podršku poboljšanju životnih uslova i standarda zaštite sirijskih izbeglica u Turskoj. Do danas je EU izdvojila 5,6 milijardi evra od dogovorenih 6 milijardi, a preostali dug trebalo bi da bude dodeljen uskoro".

Turska i SAD razgovarale su o uspostavljanju sigurne zone unutar Sirije istočno od reke Eufrat, čak su i osnovale centar za koordinaciju u turskoj pograničnoj provinciji Sanliurfa.

Međutim, Erdogan je rekao da postoje nesuglasice kako sigurna zona treba da izgleda, iako nije objasnio oko čega.

On je rekao da Turska ima za cilj da preseli oko milion od 3,6 miliona sirijskih izbeglica u sigurnu zonu.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 5.09.2019, 15:54h Marko

    Covek je u pravu. Kad moze strumpf,zasto ne moze i in.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side