24.01.2020 Istanbul

Erdogan: Haotično okruženje u Libiji pretnja celom mediteranskom basenu

Erdogan: Haotično okruženje u Libiji pretnja celom mediteranskom basenu Foto: Beta/AP/Presidential Press Service
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu da haotično okruženje u Libiji preti da pogodi ceo mediteranski basen i založio se za međunarodni pritisak na pobunjeničkog komandanta Halifu Haftara kako bi njegove snage poštovale privremeno primirje.

Na ceremoniji otvaranja kampusa tursko-nemačkog univerziteta, u prisustvu kancelarke Nemačke Angele Merkel, Erdogan je rekao da "uspeh plana (iz Berlina) zavisi od implemetacije na terenu".

"Važno je da bude izvršen pritisak na Haftara i njegove pristalice", kazao je Erdogan, imajući u vidu napad i pretnje Haftarovih snaga koje su ove nedelje zatvorile međunarodni aerodrom u Tripoliju.

Merkel je u nedelju u Berlinu bila domaćin mirovne konferencije o Libiji na kojoj je dogovoreno privremena obustava vatre u Libiji. U Berlinu su bili i premijer međunarodno priznate libijske vlade u Tripoliju Fajez Saradž i Haftar, komandant snaga koje kontrolišu istok i veći deo juga zemlje, ali nisu učestvovali na konferenciji.

Haftarove snage imaju podršku od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, ali i od Francuske i Rusije, dok vladu u Tripoliju podržavaju Turska, i u manjoj meri Katar i Italija.

Očekuje se da će u fokusu razgovora Erdogana i Merkel biti i budućnost sporazuma Turske i EU o migraciji koji je doprineo smanjenju priliva izbeglica u Evropu.

Broj migranata koji ulaze u Evropu iz Turske znatno je porastao prošle godine, pošto su ljudi koji beže od sukoba u Siriji i Avganistanu stigli na grčka ostrva, gde su uslovi u prepunim kampovima pogoršani.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side