18.05.2018 | 10:12h ► 19:59h Ankara

Erdogan danas domaćin skupa muslimanskog sveta posvećen Izraelu

Erdogan danas domaćin skupa muslimanskog sveta posvećen Izraelu Foto: Beta, AP
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je žestoko kritikovao Izrael posle smrti Palestinaca u pojasu Gaze, danas će biti domaćin skupa lidera muslimanskih zemalja tokom kojeg se očekuje njihova zvanična osuda Izraela, ali ne i preduzimanje konkretnih mera zbog podela.

Vanredni samit Organizacije islamske saradnje biće danas održan u Istanbulu gde će tokom dana na ulicama biti i skup podrške Palestincima na poziv Erdogana.

Predsednik Turske, koji je uputio izuzetno oštre kritike na račun Izraela posle smrti skoro 60 Palestinaca ubijenih iz vatrenog oružja izraelske vojske, nada se da će na skupu biti upućena "veoma jaka poruka".

Turska trenutno predsedava Organizacijom islamske saradnje, a na poslednjem samitu u decembru osuđena je odluka američkog predsednika Donalda Trampa o preseljenju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Protest na kojem su stradali Palestinci održan je u ponedeljak na dan kad je američka ambasada zvanično otvorena u Jerusalimu.

Erdogan koji podržava Palestince ne krije podršku pokretu Hamas, protivnika Izraela.

Međutim zbog podela i rivalstva unutar arapsko-muslimanskog sveta na današnjem skupu se ne očekuje preduzimanje konkretnih mera prema Izraelu.

Saudijska Arabija i Egipat ne odobravaju Erdoganovu podršku Hamasu i islamističkom pokretu Muslimanskog bratstva.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je nedavno operisan, neće moći da dođe na skup na kojem se očekuju između ostalih jordanski kralj Abdulah, predsednik Sudana Omar el Bešir i emiri Katara i Kuvajta. Saudijsku Arabiju će predstavljati šef diplomatije Adel el Džubeir, a Palestinu premijer Rami Hamdalah.

 

Erdogan pozvao muslimanske zemlje na jedinstvo naspram Izraela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas muslimanske zemlje na jedinstvo naspram Izraela tokom velikog propalestinskog skupa u Istanbulu i pred samit muslimanskih vođa u tom gradu. 

Obraćajući se hiljadama demonstranata okupljenih u Istanbulu da pokažu podršku Palestincima Erdogan je rekao da je muslimanski svet "pao na testu Jerusalima" pošto nije uspeo da spreči preseljenje američke ambasade u taj grad iz Tel Aviva.

"Prestupi koji su počinjeni u Jerusalimu i u Palestini objašnjavaju se podelama i razmiricama između samih muslimana. Treba da se žrtvujemo da branimo naša sveta mesta. Ako bi se ujedinili Izrael ne bi mogao da nastavi s svojim prestupima", rekao je Erdogan. 

Posle skupa Erdogan je predsedavao samitu vođa muslimanskih zemalja okupljenih u Organizaciji islamske saradnje (ICO). Oni su pozvani na sastanak u Istanbulu da bi osudili Izrael posle smrti gotovo 60 Palestinaca u pojasu Gaze u ponedeljak tokom protesta protiv premeštanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Turski premijer Binali Jildirim sa svoje strane optužio je Izrael da imitira "Hitlera i Musolinija".

Palestinski premijer Rami Hamdalah koji u Istanbulu prisustvuje samitu Organizacije islamske saradnje, takođe se obratio okupljenima. On je optužio američku administraciju da pokušava da podstakne verski sukob u regionu premeštanjem ambasade u Jerusalim. 

Ministri spoljnih poslova zemalja OIC-a okupili su se pre podne u Istanbulu da pripreme finalnu deklaraciju koju treba da usvoje vođe na kraju samita.

U nacrtu deklaracije poziva se da se pruži međunarodna zaštita palestinskom narodu i osuđuju kriminalne radnje izraelskih snaga protiv nenaoružanih civla u pojasu Gaze, saznaje agencija Frans pres od učesnika.

U tekstu se optužuje i američka administracija da ohrabruje izraelske zločine i da štiti Izrale i osuđuje premeštanje američke ambasade u Jerusalim, naveo je isti izvor.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side