EP suspendovao liderku Mjanmara iz zajednice nagrade Saharov
10.09.2020 Brisel

EP suspendovao liderku Mjanmara iz zajednice nagrade Saharov

EP suspendovao liderku Mjanmara iz zajednice nagrade Saharov Foto: Pixabay
Evropski parlament suspendovao je danas liderku Mjanmara Aung San Su Ći iz grupe dobitnika nagrade Saharov koja se dodeljuje za ljudska prava zbog njenog "nečinjenja i prihvatanja" ugnjetavanja muslimana Rohindža.

Dugogodišnja politička zatvorenica Su Ći pre nego što je došla na vlast, izazivala je divljenje zbog nenasilne borbe protiv vojne vladavine Mjanmara i 1991. godine i dobila Nobelovu nagradu za mir.

Ali, poslednjih godina doživljava međunarodnu osudu zbog mjanmarskog ugnjetavanja Rohindža. Više od 700.000 muslimana Rohindža pobeglo je u susedni Bangladeš od brutalne akcije vojske 2017. godine.

"Odluka da se Aung San Su Ći formalno isključi iz svih aktivnosti zajednice laureata nagrade Saharov odgovor je na njeno nedelovanje i prihvatanje tekućih zločina nad zajednicom Rohindža u Mjanmaru", naveo je Evropski parlament u saopštenju.

Su Ći je osvojila nagradu Saharov 1990. godine, ali joj je uručena tek 23 godine kasnije, kada je izašla iz kućnog protvora.

Evropski parlament dodeljuje godišnju nagradu Saharov onim pojedincima ili grupama koji su svoj život posvetili odbrani ljudskih prava i slobodi misli.

Su Ći je trenutno državni savetnik Mjanmara, faktički šef države. Izgleda da je spremna da zadrži svoju poziciju posle opštih izbora 8. novembra, očekuje se da će njena stranka, Nacionalna liga za demokratiju, ponovo osvojiti najviše mesta.

Kao državna savetnica, Su Ći ne nadgleda vojsku, ali je više puta negirala optužbe da je vojska počinila genocid nad Rohindžama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side