Elizabeta Druga od danas britanski monarh sa najdužom vladavinom
09.09.2015 London

Elizabeta Druga od danas britanski monarh sa najdužom vladavinom

Elizabeta Druga od danas britanski monarh sa najdužom vladavinom Foto: Beta,AP
U Velikoj Britaniji danas će se slaviti Britanska kraljica Elizabeta Druga koja popodne ulazi u istoriju i postaje britanski suveren sa najdužom vladavinom, kada će preuzeti rekord od njene čukunbabe kraljice Viktorije koja je vladala 63 godine, sedam meseci i dva dana.

Rođena 21. aprila 1926 Elizabeta je došla na presto 6. februara 1952, kada je Vinston Čerčil bio na vlasti u Velikoj Britaniji i Staljin u Rusiji. I šest decenija kasnije, stručnjaci s slažu da kraljica i dalje visprena sa 89 godina i da neće nikad abdicirati.

Tačan trenutak kada je postala kraljica se ne zna jer se ne zna vreme kada je umro njen otac Džordž VI, koji je umro tokom noći u snu. Na svetskom nivou rekord za najdužu vladavinu i dalje drži kralj Tajlanda Bumibol Aduljadedž, star 87 godina koji je vladar od 1946. 

Za obeležavanje svog rekorda dugovečnosti na tronu, na kome će danas biti 23.226 dana kraljica nije predvidela nikakvu zvaničnu ceremoniju, a prema njenom okruženju rekla je da ne želi da se pravi "nikakva halbuka".

Britanci će ipak moći da vide svog suverena i da pokažu svoje oduševljenje kada ona bude u Škotskoj danas otvorila novu železničku liniju. Kraljica će sa svojim suprugom princom Filipom vozom na parni pogon putovati od Edinburga do sela Tvidbank, na granici s Engleskom.

Britanski mediji spekulišu da bi kraljica mogla da da neku kratku izjavu po dolasku, što nije za nju tipično. Kraljica će zatim večerati u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu u društvu svog unuka princa Vilijama i njegove supruge Kejt.

Mada je kraljica izabrala uzdržanost na ovaj dan, malo nalik na njenu vladavinu, mnoge proslave predviđe  ne su tokom dana da se oda počast kraljici koju Britanci smatraju "svojom najvećom kraljicom", prema nedavnoj anketi JuGov-a (YouGov).

Britanski premijer Dejvid Kameron već je pozdravio "izuzetan rekord" koji će ona preći.

"Tokom poslednje 63 godine njeno veličanstvo bilo je stena stabilnosti. Njeno samodricanje i osećaj dužnosti doneli su joj divljenje ne samo Britanaca već celog sveta", rekao je konzervativni lider u saopštenju.

U britanskom Parlamentu biće prekinuta sednica u 11.30 po lokalnom vremenu (12.30 po centalnoevropskom vremenu) da se oda počast kraljici a istovremeno će zvoniti zvona na Vestminsterskoj opatiji u centru Londona.

Na Temzi kraljevski brod Glorijana predvodiće flotilu brodova, a iz ratnog broda pretvorenog u muzej HMS Belfast biće ispaljena četiri topovska pucnja.

Na vrhu tornja BT u Londonu biće takođe poruka "Neka joj je duga vladavina". Prvi put je dozvoljeno televizijskim ekipama da se danas postave u baštu Bakingemske palate.

Ovaj rekord inspirisao je i mnoge inicijative tako je umetnik Kventin Divajn napravio portret kraljice s 1.952 novčića od jednog penija, da označe početnu godinu njene vladavine.

autor: MI izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.09.2015, 22:03h najbolja nasa

    nju slave a druge zbog dugogodisnje vladavine proglase diktatorima, podvale im za raznorazne zlocine i sravne im zemlju u znak zahvalnosti a prije toga popljackaju sto se opljackati moze. zanimljivo da su ratni pohodi, izmedu ostalog, upravo posli iz njene demokratske drzave koja bi najradije izbjeglice prebacila nekom drugom.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side