17.12.2017 Beč

Ekstremna desnica u Austriji pozdravila smanjenje pomoći za migrante

Ekstremna desnica u Austriji pozdravila smanjenje pomoći za migrante Foto: Beta, AP
Predsednik nacionalističke Slobodarske partije Austrije (FPO) i budući vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe pozdravio je večeras odluku nove vlade da smanji pomoć migrantima.

Štrahe koji će u novoj vladi koja sutra zvanično stupa na dužnost biti potpredsednik vlade, izjavio je da nijedan migrant "koji nikada nije radio u Austriji ili nije plaćao dažbine državi, dobijati pomoć od hiljade evra".

Lider te ekstremno desničarske stranke kometarisao je odluku na Fejsbuku uz ocenu da je to veoma važan korak za "pravičnost prema austrijskom stanovništvu".

Konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) i FPO, koji će činiti novu vladu, u petak su postigle dogovor o pooštravanju propisa o azilu i imigrantima ali uz čvrstu posvećenost Evropskoj uniji.

Na komentar Štrahea odmah je reagovao evropski komesar Pjer Moskovisi, koji je naveo da nova koaliciona vlada, koju čine desničari i ekstremno desničari u Austriji "zahteva budnost demokrata posvećenih evropskim vrednosima".

Moskovosi je rekao da prisustvo ekstremne desnice u nekoj vladi "nikada nije nešto beznačajno".

Koalicioni sporazum OVP i FPO predviđa povećanje austrijske policije za 2.100 pripadnika, a u njemu se navodi i da azil treba da bude odobren jedino ljudima "kojima je zaista potrebna pomoć Austrije, tokom trajanja njihovog progona".

Među drugim tačkama sporazuma su i zaustavljanje ilegalne migracije, smanjenje birokratije i poreza, i usvajanje nove državne klimatske i energetske strategije.

Novi kancelar Sebastijan Kurc u utorak će posetiti Brisel gde će se sastati s predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta, Žan-Klodom Junkerom i Donaldom Tuskom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side