Eksperti UN optužuju Madura za zločine protiv čovečnosti u Venecueli
16.09.2020 Ženeva

Eksperti UN optužuju Madura za zločine protiv čovečnosti u Venecueli

Eksperti UN optužuju Madura za zločine protiv čovečnosti u Venecueli Foto: Pixabay
Nezavisni stručnjaci koje je angažovalo najviše telo UN za ljudska prava tvrde da je vlada venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura počinila zločine protiv čovečnosti.

Stručnjaci su danas objavili oštar, detaljni izvještaj u kojem se kaže da oni koji su počinili zločine sa ciljem gušenja opozicije, uključujući hapšenja, nestanak osoba, mučenja, ubistva moraju da odgovaraju.

Izveštaj je prošle godine naručio Savet za ljudska prava u kome je 47 država, koji podržava Ujedinjene nacije.

Nalazi, zasnovani na skoro 3.000 slučajeva koji su istraženi ili ispitani, zaključili su da su Maduro i njegovi ministri odbrane i unutrašnjih poslova bili upoznati sa zločinima koje su počinile snage bezbednosti i obaveštajne agencije.

Dalje se navodi da su vlasti na visokom nivou imale i moć i nadzor nad snagama i agencijama, što najviše zvaničnike čini odgovornim.

Čini se da će izveštaj još da pojača međunarodnu i domaću kritiku Madurove vlade, koje prate dešavanja u zemlji opterećenoj velikom inflacijom, nasilnim akcijama i egzodusom miliona Venecuelanaca koji su pobegli u susedne zemlje kako bi  izbegli previranja otkako je on preuzeo vlast 2013.godine.

Madurova vlada je pod sve većim političkim pritiskom Sjedinjenih Država i desetina drugih zemalja koje političara Huana Gvaida smatraju legitimnim liderom Venecuele. 

Kritičari drugih zemalja već su optužili Madurovu vladu za zločine protiv čovečnosti. Izveštaj na 411 stranica za Savet za ljudska prava predstavlja opširan pogled na kršenja prava u Venecueli i zasnovan je na intervjuima sa žrtvama, rođacima, svedocima, policijom, vladinim zvaničnicima i sudijama, kao i na video zapisima, satelitskim slikama i sadržajima na društvenim mrežama.

Autori su rekli da nisu dobili odgovore od same vlade.

Stručnjaci - Marta Valinas iz Portugala, Fransisko Cuk Vial iz Čilea i Pol Seils iz Britanije - radili su u okviru misije za utvrđivanje činjenica koju je Savet za prava sa sedištem u Ženevi osnovao prošlog septembra da istražuje ponižavajući tretman i druga kršenja prava u Venecueli tokom poslednjih pet godina.

Proteklih godina u Venecueli se beleži pad vladavine prava i demokratije. Vlasti su zaobišle parlament u kome je većinu preuzela opozicija, i tako proširile svoja ovlašćenja i stvorile veći pritisak na sudstvo, zaključuje se u izveštaju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side