Ekolozi pronašli ostatke zaštitnih rukavica i maski u velikim evropskim rekama
12.07.2020 Beograd

Ekolozi pronašli ostatke zaštitnih rukavica i maski u velikim evropskim rekama

Ekolozi pronašli ostatke zaštitnih rukavica i maski u velikim evropskim rekama Foto: pixabay.com
Zaštitne maske i rukavice koje se u velikim količinama koriste za zaštitu od koronavirusa pronađene su u sedam velikih evropskih reka u junu, rekla je danas portparolka Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim materijama povezanim sa zdravstvenom krizom.


"Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih reka prilikom uzimanja uzoraka u mesecu junu", rekla je za radio Frans Enter (France Inter) Romi Hentinger, zadužena u fondaciji za međunarodnu saradnju.

"To zabrinjava zbog daljeg toka, jer možemo da zaključimo da su druge već stigle u more", rekla je ona i navela da će zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo da se raspadnu.

Ispitivane reke spadaju u grupu od devet velikih evropskih reka kojima su se naučnici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i Loara.

"Još čekamo konačne rezultate naučnika koji još završavaju analizu tih reka", rekla je Hentinger.

Ekspedicija sprovedena od maja do novembra 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 odsto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rekama i da se ne razgrađuje u moru pod uticajen ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan te ploveće laboratorije Martin Erto.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side