EK: Ne opraštamo Poljskoj ugroženu pravnu državu
31.08.2017 Varšava

EK: Ne opraštamo Poljskoj ugroženu pravnu državu

EK: Ne opraštamo Poljskoj ugroženu pravnu državu Foto: pixabay
Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je danas tokom debate u Evropskom parlamentu o ugroženoj pravnoj državi u Poljskoj da Evropska komisija neće popustiti i oprostiti Poljskoj ugrožavanje vladavine prava ali da još nije jasno šta će učiniti.

"Nezavisnost pravosuđa, to je temelj. Ne možemo da se vraćamo u stanje kada će presude sudova biti donošene negde u sedištu političke stranke. Nećemo oprostiti. Sledeći koraci će zavisiti od kolegijuma komesara Evropske unije. EK je otvorena za dijalog sa Poljskom, naš cilj nisu sankcije", kazao je Timermans tokom rasprave u Odboru građanskih sloboda Evropskog parlamenta, prenose danas poljske televizije TVN24 i Polsat.

Timermans je dodao da EK još ne zna kako će reagovati dalje, pošto mora da se posavetuje o situaciji u Poljskoj i sa zemljama članicama Unije.

Timermansu je u EK povereno da vodi dijalog sa Poljskom u okviru mehanizma procene valjanosti pravne države koji je EK prvi put i istoriji pokrenula upravo protiv Poljske još početkom prošle godine. Povodom reforme pravosuđa kojom je poljski ministar pravde dobio nadležnost da imenuje sudije i tako utiče na njihov rad, EK je u julu saopštila da je spremna da pokrene član 7 osnovnog evropskog sporazuma koji predviđa kazne za države koje ugroze demokratije i pravnu državu, uključujući i oduzimanje prava glasa u EU.

Na početku rasprave povodom kontroverzne reforme pravosuđa, čiji je najsporniji deo vetom zaustavio poljski predsednik Andžej Duda ;posle demonstracija desetina hiljada Poljaka, Timermans je danas upozorio da je nezavisno pravosuđe u svakoj od članica ključno i za sve ostale članice, zato što su sudije jedne zemlje, konkretno Poljske, istovremeno i sudije EU.

Vlada poljske premijerke Beate Šidlo na upozorenja EK odgovara da je reforma pravosuđa sasvim u skladu sa evropskim normama, da nezavisnost pravosuđa nije ugrožena a i da jeste, EK po tumačenju poljske vlade nema nikakva prava da se u to meša, jer je pravosuđe u nadležnosti država članica Unije.

Poljsku u sporu sa EK podržava otvoreno jedino Mađarska, dok su joj zbog ugrožene nezavisnosti sudova u julu okrenule leđa Češka i Slovačka a slovenački premijer Miro Cerar izjavio je ovih dana da bi Slovenija podržala sankcije Poljskoj ako bi EK odlučila da ih uvede.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side