Egipat, Jordan, Francuska i Nemačka: Aneksija će naneti štetu odnosima s Izraelom
07.07.2020 Jerusalim

Egipat, Jordan, Francuska i Nemačka: Aneksija će naneti štetu odnosima s Izraelom

Egipat, Jordan, Francuska i Nemačka: Aneksija će naneti štetu odnosima s Izraelom Foto: Beta / AP
Ministri spoljnih poslova Egipta, Jordana, Francuske i Nemačke su danas zajednički saopštili da se oštro protive planu Izraela da unilateralno anektira delove Zapadne obale, upozorivši da bi takav potez mogao da destabilizuje region i da će se negativno odraziti na bilateralne odnose sa jevrejskom državom.

"Mi smo saglasni da bi svaka aneksija palestinskih teritorija okupiranih 1967. bila kršenje međunarodnog prava i ugrozila osnove mirovnog procesa. Nećemo priznati nikakve promene granica iz 1967. o kojima se nisu dogovorile strane u sukobu", naveli su ministri Sameh Šukri iz Egipta, Ajman al-Safadi iz Jordana, Žan-Iv le Drian iz Francuske i Hajko Mas iz Nemačke posle diskusije preko videa.

Oni su se saglasili i da bi takav korak imao "ozbiljne posledice po bezbednost i stabilnost regiona i predstavljao veliku prepreku za napore usmerene na postizanje sveobuhvatnog i pravednog mira" i da takođe mogu imati posledice po odnose s Izraelom.

Izraelski mediji prenose da je to prvi put da Kairo zvanično upozorava na takve posledice aneksije.

Šef diplomatije Egipta je govorio protiv plana premijera Izraela Benjamina Netanjahua da uspostavi suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i strateški važnom dolinom Jordan.

Međutim, Egipat se do sada uzdržavao javnih kritika planiranog poteza.

Za razliku od te zemlje Jordan, Francuska i Nemačka su nedeljama tvrdile da aneksija mora biti osporena.

Ministri su istakli "svoju čvrstu posvećenost rešenju (po modelu) dve države zasnovanom na međunarodnom pravu i  relevantnim rezolucijama UN", ponudivši podršku i pomoć u povratku pregovorima.

Hašemitska kraljevina Jordan smatra se jednim od najvećih kritičara izraelskog plana aneksije.

Jordanski kralj Abdulah Drugi upozorio je da bi aneksija mogla dovesti do velikog sukoba s njegovom zemljom.

Le Drian je u junu rekao francuskim poslanicima da bi Pariz bio spreman da razmotri kaznene mere, posebno u oblasti ekonomije i trgovine, u odgovoru na izraelsku aneksiju.

Mas je bio u Jerusalimu 10. juna da izrazi "ozbiljnu i iskrenu" brigu Berlina o aneksiji, ali se do sada uzdržavao od javne diskusije o sankcijma, rekavši da nije vreme za pretnje.

Netanjahu je obećao da će aneksija početi već 1. jula, ali je taj potez odložen i sada se najavljuje za kraj ovog meseca dok se čeka odobrenje Vašingtona i Izrael nastoji da zaustavi naglo širenje korona virusa.

U ponedeljak uveče je Netanjahu razgovarao sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom, ponovivši spremnost da vodi pregovore sa Palestincima na osnovi mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa za koji je rekao da je kreativan i realističan i neće se vratiti neuspelim formulama iz prošlosti.

Palestinci koji nameravaju da osnuju svoju državu na čitavoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom su Trampov plan u potpunosti odbacili.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side