Džonsonov stav povećava izglede za Bregzit bez sporazuma
16.07.2019 London

Džonsonov stav povećava izglede za Bregzit bez sporazuma

Džonsonov stav povećava izglede za Bregzit bez sporazuma Foto: Beta, AP
Favorit u trci za novog britanskog premijera Boris Džonson izjavio je da će odbaciti sporan deo sporazuma o razlazu Velike Britanije i Evropske unije, čime su povećani izgledi za haotični Bregzit bez sporazuma.

Britanski parlament u više navrata nije prihvatio sporazum o Bregzitu koji je postigla sada odlazeća premijerka Tereza Mej, najvećim delom zbog zaštitne mere "bekstop" koja je trebalo da obezbedi da između Severne Irske i Irske ne bude takozvane tvrde granice posle izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pristalice Bregzita strahuju da bi Velika Britanija zbog te mere mogla da ostane previše vezana za pravila EU i da bi bila sprečena da sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Neki britanski poslanici navode da bi mera "bekstop" bila prihvatljiva jedino kada bi imala čvrsto vremensko ograničenje ili kada bi Velika Britanija imala pravo da jednostrano okonča aranžman.

Tokom jučerašnje debate sa šefom diplomatije Džeremijem Hantom, s kojim se bori za mesto lidera Konzervativne stranke i britanske vlade, Džonson je odbacio mogućnost vremenskog ograničenja za "bekstop".

Džonson je rekao da Velika Britanija mora da kaže "ne vremenskim ograničenjima ili jednostranim planovima za izlaz ili svim onim sredstvima razrade, objašnjenjima, dodacima koji bi mogli da budu primenjeni na bekstop", navodi BBC.

Hant je takođe rekao da je "bekstop" mrtav i odbacio ideju vremenskog ograničenja.

EU uporno ponavlja da neće biti novih pregovora o razlazu s Velikom Britanijom i insistira da "bekstop" mora da bude deo dogovora.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side