Džonson: Iran odgovoran za napade na Saudijsku Arabiju
23.09.2019 Njujork

Džonson: Iran odgovoran za napade na Saudijsku Arabiju

Džonson: Iran odgovoran za napade na Saudijsku Arabiju Foto: Beta / AP
Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Velika Britanija zaključila da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i da će London razmotriti učešće u američkom projektu jačanja odbrambenih kapaciteta ultrakonzervativnog zalivskog kraljevstva.

Džonson je ipak dodao i da će Velika Britanija sa saveznicima raditi na "deeskalaciji" napetosti na Bliskom istoku koje su u porastu otkako su 14. septembra dronovima i krstarećim raketama napadnuti naftno polje i najveća svetska rafinerija nafte.

Velika Britanija do sada nije nikoga okrivljavala za taj napad. Rijad i Vašington tvrde da je odgovoran Iran.

Britanski premijer je novinarima koji s njim putuju u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN sinoć rekao da sada "Velika Britanija s velikim stepenom verovatnoće odgovornim smatra Iran".

"Radićemo s našim američkim i evropskim prijateljima na odgovoru koji bi pokušao da deeskalira napetosti u regionu Zaliva", rekao je Džonson.

Džonson je naveo da će razgovarati s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. On takođe ima zakazane razgovore s američkim predsednikom Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Velika Britanija želi da bude "most između evropskih prijatelja i Amerikanaca kada je reč o krizi u Zalivu", naveo je Džonson.

SAD i Evropa imaju značajne razlike u pristupu Iranu. Evropske zemlje, pa tako i Velika Britanija, i dalje se drže međunarodnog sporazuma kojim su ograničeni iranski nuklearni kapaciteti ali je Tramp povukao SAD iz tog sporazuma.

Džonson je naveo potrebu za diplomatskim odgovorom na tenzije u Persijskom zalivu ali i rekao da će London razmotriti svaki zahtev za vojnu pomoć. Američka vlada je u petak objavila da će poslati dodatne vojnike i protivraketne sisteme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate u okviru "odbrambenog" angažovanja. Zvaničnici su rekli se verovatno radi o više stotina vojnika.

"To ćemo pratiti s pažnjom. I jasno je da ako budemo pozvani, bilo od Saudijaca ili Ameirkanaca, da učestvujemo, razmotrićemo kako bismo mogli da budemo korisni. Razmotrićemo kako bismo mogli da budemo korisni, ako budemo pozvani, u zavisnosti od toga kakav je tačan plan", rekao je britanski premijer.

Iranski predsednik Rohani je juče pozvao zapadne sile da bezbednost Zaliva ostave u rukama regionalnih zemalja.

Jedan britanski zvaničnik je za Asošiejted pres rekao da tvrdnja jemenskih pobunjenika Huta da su oni odgovorni za napad na Saudijsku Arabiju "nije verodostojna" kao i da su na mestu napada pronađeni ostaci krstarećih raketa iranske proizvodnje i da "nivo sofisticiranosti veoma čvrsto ukazuje na iransku umešanost". On ipak nije rekao da li London veruje da su projektili lansirani iz Irana. Iran je negirao odgovornost i upozorio da će bilo kakav napad na tu zemlju za posledicu imati "opšti rat".

 

NHS nije tema pregovora

Britanski premijer Boris Džonson je danas izjavio da će američkom predsedniku Donaldu Trampu reći da britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) neće biti tema eventualnih trgovinskih pregovora dve zemlje.

On je takođe naveo da će SAD morati da otvore svoje tržište za britansku robu ako žele trgovinski sporazum.

Džonson je novinarima koji s njim putuju u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN rekao da će Trampu preneti da se "mora osigurati da NHS neće biti tema i da se američko tržište otvori".

Britanski premijer je naveo da će te crvene linije predstaviti Trampu na sastanku na marginama Generlane skupštine.

Džonson veoma želi da obezbedi trgovinski sporazum sa SAD nakon što Velika Britanija napusti EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side