Džonson i Korbin u poslednjoj TV debati pred izbore
07.12.2019 London

Džonson i Korbin u poslednjoj TV debati pred izbore

Džonson i Korbin u poslednjoj TV debati pred izbore Foto: Beta, AP
Britanski premijer i šef Konzervativaca Boris Džonson i vođa Laburista Džeremi Korbin sukobili su se oko Bregzita u poslednjoj televiziskoj debati uoči izbora u četvrtak, 12. decembra.

Tokom debate na Bi-Bi-Siju (BBC) koja je prenošena uživo, Korbin je u petak uveče rekao da će Laburisti okončati Bregzit tako što će dogovoriti novi sporazum koji će biti ponovo podnet javnosti na izjašnjavanje na referendumu, uz opciju za ostanak u EU.

Džonson je rekao da je on izdejstvovao "divan sporazum" i da će ga koristiti da izvede Veliku Britaniju iz EU 31. januara.

Među drugim temama o kojima su razgovarali su nacionalna zdravstvena služba (NHS), bezbednost i Severna Irska.

Ocena gledalaca posle debate bila je da je Džonson bio ubedljiviji.

Boris Džonson ostaje na vrhu anketa, sa oko deset procentnih poena prednosti za prevremene izbore od 12. decembra, sazvane da se zemlja izvuče iz političkog zastoja koji je usledio posle referenduma o Bregzitu 2016. godine.

On ipak ostaje vođa koji deli zemlju i dalje podeljenu oko Bregzita.

Naspram njega Korbin nastavlja vrlo levičarsku kampanju, obećavajući nacionalizacije i investicije u javne službe, da bi se okrenula strana deceniji štednje pod konzervativcima.

Korbin je juče izneo poverljiv vladin dokument koji prema njemu dokazuje da premijer krije od Britanaca prave ekonomske implikacije sporazuma o razlazu sa EU. Taj izveštaj dokazuje da će biti "štetne" carinske kontrole između Severne Irske i Velike Britanije posle Bregzita, suprotno onome što tvrdi Boris Džonson. Džonson tvrdi da neće biti granice između dve teritorije podeljene Irskim morem.

Džonson je odbacio ove Korbinove tvrdnje kao "apsurdne" i rekao da sporazum koji je on postigao ne predviđa kontrole za robu.

Za Džonsona je sprovođenje Bregzita u središtu njegove kampanje. Ukoliko pobedi on će taj sporazum podneti Parlamentu na glasanje da bi Britanija mogla da izađe iz EU 31. januara, što je najnoviji rok posle tri odlaganja.

Korbin, koji je jako kritikovan zbog neodlučnosti oko Bregzita je obećao da će ispregovarati novi sporazum sa Briselom i podneti ga na odobrenje na referendumu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side