Džoana: Zapadni Balkan važan deo bezbednosnih interesa NATO-a
28.02.2020 Beograd

Džoana: Zapadni Balkan važan deo bezbednosnih interesa NATO-a

Džoana: Zapadni Balkan važan deo bezbednosnih interesa NATO-a
Zapadni Balkan i dalje predstavlja važan de bezbednosnih interesa za NATO i za Evropsku uniju (EU), izjavio je danas za Radio slobodna Evropa (RSE) zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana.

"Radujemo se prijemu Severne Makedonije kao naše 30. saveznice. Radujemo se završnoj proceduri ratifikacije u nacionalnom parlamentu jedne od zemalja saveznica. Već smo pripremili jarbol i očekujemo lepu ceremoniju podizanja zastave naše nove saveznice", rekao je Džoana za rumunski servis RSE.

"NATO je danas prisutan na Kosovu, već smo poželeli dobrodošlicu Crnoj Gori kao novoj saveznici, pre toga smo naravno imali Sloveniju, a zatim i Hrvatsku. Albanija je važna saveznica u regionu", rekao je Džoana.

"Tako da je jasno da je pod broj jedan, pristupanje Severne Makedonije, ostvareno kroz politiku otvorenih vrata - realno i kredibilno. Pod broj dva, Zapadni Balkan ostaje oblast interesa za evroatlantsku zajednicu, za NATO i za Evropsku uniju", naveo je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Na pitanje da li zabrinjava blizak odnos koji Srbija ima sa Moskvom i Pekingom, Džoana je odgovorio da se "veoma pažljivo prati prisustvo i uticaj drugih globalnih igrača u regionu, uključujući i u Srbiji".

"Već vidimo da je velika većina zemalja Balkana deo evroatlantskih struktura i nadamo se da će to imati pozitivan uticaj i na Srbiju, na njene politike i blagostanje njenih građna", rekao je Džoana i dodao da "Srbija ostaje značajan igrač u regionu Balkana i to je neosporno".

"Takođe, što se tiče NATO-a, Srbija je partner, mi sarađujemo sa Srbijom, ali naravno tu postoje ograničenja u želji da odnosi budu bliži iz razloga koji su očigledni. Zato verujemo da je konstruktivna saradnja sa Srbijom dobra politika, takođe radujemo se pristupnim pregovorima Evropske unije sa Srbijom i ostalim državama koje još uvek nisu članice EU", naveo je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side