DW: Tridesetak belgijskih SS-ovaca još prima penzije iz Nemačke
22.02.2019 Berlin

DW: Tridesetak belgijskih SS-ovaca još prima penzije iz Nemačke

DW: Tridesetak belgijskih SS-ovaca još prima penzije iz Nemačke Foto: Wikipedia
Bivši belgijski pripadnici elitnih Hitlerovih SS-jedinica i dan-danas dobijaju penzije iz Nemačke, a pojedinim poslanicima belgijskog parlamenta ne polazi za rukom da to zaustave, piše danas Dojče vele (Deutsche Welle - DW).

Živih ih još ima tridesetak, svi su stariji od 90 godina i redovno dobijaju dodatnu penziju iz Nemačke u visini od 427 do 1.275 evra, tvrdi belgijski istraživač nacionalsocijalizma Alvin de Konink koji je u ;intervjuu za belgijske novine Morgen naveo i podatak da su belgijskim pripadnicima SS-a godine provedene u zatvoru zbog kolaboracije uzete u obzir kod izračunavanja visine penzije, dok su Belgijanci koji su za vreme rata bili na prinudnom radu u Nemačkoj, nakon rata dobili odštete od 50 evra mesečno.

Nakon nemačke okupacije Francuske, Belgije i drugih zemalja, Adolf Hitler je "ukazom Firera" doneo odluku da i stranci koji se kao dobrovoljci SS-a bore na nemačkoj strani, imaju pravo na penziju.

Istoričar Martin Gelnic iz Majnca za DW objašnjava da je "Vafen-SS" od 1. januara 1940. angažovao Vermaht, tako da njegovi pripadnici nisu važili kao pripadnici stranke NSDAP (Nacional-socijalističke nemačke radničke stranke), već kao službenici nemačkog Rajha. Shodno tome, pripadnici Vafen-SS-a imali su pravo na penziono osiguranje, kao i svi drugi vojnici nemačke vojske Vermahta, i to bez obzira na nacionalnu pripadnost. 

Teško je reći koliko je u svetu još takvih pripadnika SS-a koji dobijaju penziju iz Nemačke, kaže Gelnic. Ali, samo u Letoniji je sredinom 1990-ih godina bilo oko 1.500 bivših pripadnika SS-a koji su dobijali penzije iz Nemačke, napominje istoričar.

Informacije o isplatama penzija belgijskim pripadnicima SS-a izašle su u javnost još 2016. zahvaljujući organizaciji Grupa za sećanje (Gruppe Erinnerung) za koju radi i Konink. Tada je belgijski parlament pokušao da dodje do imena od nemačkih vlasti i podstakne ih na to da prestanu da plaćaju te penzije. 

Na pitanje poslanice Levice Ule Jelpke u Bundestagu pre dve godine rečeno je da "savezna vlada ne može da dostavi imena osoba koje primaju penziju prema Zakonu o penzionom osiguranju (Bundesversorgungsgesetz – BVG)". 

"Vlada nema saznanja o tome ko je od osoba koje primaju penzije, a žive u Belgiji, istovremeno i bivši pripadnik belgijskih dobrovoljaca SS-a, a delimično nema saznanja ni o osobama koje su kao vojni kolaboratori bili osudjeni. Razlog za to je što Zakon o penzionom osiguranju – a to uključuje i penzije osoba koje žive u inostranstvu – sprovode savezne pokrajine", navedeno je.

Tri poslanika u belgijskom parlamentu sada to ponovo pokušavaju da zaustave. Olivije Mengen, šef stranke DeFI i dvojica socijalista u dopisu upućenom Spoljnopolitičkom odboru parlamenta zahtevaju da se prekine sa tom "potpuno neprihvatljivom situacijom" i problem reši "diplomatskim putem".

Poslanik Mengen tvrdi da Nemci blokiraju rešenje: "Imena osoba (koje primaju penziju) poznata su nemačkom ambasadoru u Belgiji, ali on ih ne daje belgijskoj centralnoj vladi. Zato ne mogu da budu preduzete nikakve poresko-političke mere" rekao je Mengen koji veruje da se dotičnima penzije šalju bez poreza.

Martin Gelnic potvrdjuje da postoje velike pravne prepreke za Mengenov zahtev. "Za razliku od disciplinskog službeničkog prava, zakon o socijalnom osiguranju preko kojeg idu penzije načelno je oslobodjen sankcija u slučaju krivičnih dela. To proizilazi iz načela da je socijalno osiguranje vrednosno neutralno".

I u Nemačkoj je bilo pokušaja sprečavanja isplate penzija pripadnicima SS-a. U izmeni zakona od 14. januara 1998. o pravima bivših vojnika, navodi se da se isplate mogu uskratiti ako je osoba koja ima pravo na penziju "za vreme vladavine nacionalsocijalizma kršila načela ljudskosti ili načela pravne države". Indicija za tako nešto može biti "dobrovoljno članstvo u SS-u".

Medjutim, promena zakona odnosi se samo na zahteve koji su podneti nakon 13. novembra 1997. S obzirom na to da su svi zahtevi o kojima se radi podneti pre više decenija, to ne pogadja gotovo nijednog primaoca penzije.

Političarka Levice Ule Jelpke u dopisu DW navodi da su "penzije obustavljene za samo 99 osoba, od tadašnjih gotovo 940.000 primalaca – što je oko 0,01 odsto". "Očigledno je da je otkriven samo mali deo počinilaca ratnih zločina", dodala je.

Belgijski poslanici, medjutim, neće biti uspešni, smatra Gelnic, izmedju ostalog i zato što svaki pojedinačni slučaj mora biti posebno ispitan – jer članovi SS-a nisu samim tim i ratni zločinci. "Mislim da će se jednostavno pustiti da penzije isteknu", rekao je Gelnic misleći na prirodnu smrt onih koji primaju penzije, navodi DW.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side