DW: Đukanović ostaje na vlasti - tesno, ali izvesno
17.10.2016 Podgorica

DW: Đukanović ostaje na vlasti - tesno, ali izvesno

DW: Đukanović ostaje na vlasti - tesno, ali izvesno Foto: Beta/AP
Iako nije osvojila većinu, crnogorska Demokratska partija socijalista (DPS) može da formira vlast, opozicija je uglavnom zadovoljna brojem osvojenih mandata i nema najava da neće priznati rezultate, a izborni dan obeležile su brojne nepravilnosti, navodi Dojče vele (DW).

Kako navodi DW, prilagođenim citatom iz "Đekne" - "Milo još nije pao, a kada će ne znamo" - može se najaviti nastavak 25-godišnje vladavine Mila Đukanovića. Njegov DPS sa svojim tradicionalnim "satelitima" ima tesnu, ali nespornu većinu od minimum 41 mandata u Parlamentu, koji broji 81 poslaničko mesto.

DW navodi da će ovog puta u pomoć priteći manjine: Bošnjačka stranka, albanska Forca i Hrvatska građanska inicijativa, a DPS-ov ostanak na vlasti utvrdiće Socijaldemokrate, bivše partijske kolege Ranka Krivokapića.

Kao najjači opozicioni predstavnik izdvojio se Demokratski front (DF), organizator prošlogodišnjih višemesečnih protesta, koji je osvojio 18 mandata. Na drugom mestu je koalicija Ključ sa devet mandata, što predstavlja razočaranje s obzirom na to da je čine dve jake opozicione partije SNP i Demos i novoformirana URA. Prijatno iznenađenje, međutim, priredile su Demokrate Alekse Bečića, koje su prvi put nastupile na izborima, ističe DW.

SDP Ranka Krivokapića, koja je od januara u opoziciji nakon što je skoro 20 godina bila u vlasti sa DPS-om, osvojila je zadovoljavajuća četiri mandata. Sa druge strane, Pozitivna Crna Gora koja je početkom godine izglasala poverenje i tako spasla Đukanovićevu Vladu, nije prešla cenzus. Njen lider Darko Pajović odmah je podneo ostavku.

DW navodi da su izborni dan obeležile brojne nepravilnosti, koje se uglavnom odnose na kupovinu ličnih karata, pritiske i predizborna potkupljivanja birača. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnela je 117 krivičnih prijava zbog sumnji da su povređena izborna prava. Njoj je nepravilnosti prijavilo blizu 500 građana.

Sumnja se da je DPS plaćao predstavnike dijaspore da dođu u Crnu Goru i glasaju, o čemu svedoče i video snimci. Posmatraču NVO CEMI-ja prišao je glasač misleći da je partijski aktivista, nudeći mu pasoš uz pitanje gde može da preuzme novac. U blizini nekoliko biračkih mesta, partijski aktivisti su evidentirali glasače. Najdrastičniji primer su aktivisti DPS-a koji su na 20 metara od izbornog mesta razapeli šator, prenosi DW.

Najveću senku na izborni dan je, ipak, bacilo iznenadno hapšenje 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, navodi DW i dođe da opozicija , tvrdi da je reč o planu vlađuće partije da kreiranjem afere utiče na ishod glasanja.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side