Dvoje Jehovinih svedoka u Rusiji osuđeno za ekstremizam
14.02.2020 Moskva

Dvoje Jehovinih svedoka u Rusiji osuđeno za ekstremizam

Dvoje Jehovinih svedoka u Rusiji osuđeno za ekstremizam Foto: Beta / AP
Dvoje pripadnika hrišćanske verske zajednice Jehovini svedoci osuđeno je za ekstremizam u Rusiji a još četvorica je uhapšeno, od kojih je jedan mučen u pritvoru, saopštila je danas ta verska zahednica.

Sud u Kamčatki osudio je Mihaela Popova i njegovu suprugu Jelenu na novčanu kaznu od 350.000 i 300.000 rubalja (5.500 i 4.700 dolara) zbog učešća u ekstremističkim aktivnostima vezanim za njihovo članstvo u Jehovinim svedocima.

Ranije ove nedelje policija je pretresla oko 40 domova Jehovinih svedoka u mestu Čita, gradu na jugu Sibira, i uhapsila četiri člana grupe. Jednog od njih, Vadima Kutšenka, tukli su i udarali pripadnici Ruske nacionalne garde, rekao je njegov advokat za Asošijeted pres (AP).

"Stavili su mu lisice, kapu na glavu i preko očiju i odvezli ga u nepoznatom pravcu", rekao je advokat i dodao da su Kušenka zatim odveli u šumu, gde su ga gušili i tukli pokušavajući da iznude priznanje.

"Trenutno je u pritvoru, bolestan i zabrinut za svoju porodicu, jer su mu pretili da nešto može da se dogodi njegovoj supruzi", rekao je advokat.

Nacionalna garda nije odgovorila na zahtev AP za komentar.

Rusija je zvanilno zabranila Jehovine svedoke 2017. godine i grupu proglasila ekstremističkom organizacijom.

Kremlj je često koristio nejasno formulisane zakone o ekstremizmu da bi razbijao opozicione aktiviste i verske manjine.

Od tada, stotine članova je hapšeno u racijama i procesuirano. Dvadeset i osam članova verske zajednice je osuđeno, devetoro na zatvorsku kaznu a više od 300 ljudi je trenutno pod istragom.

Prošlog februara, sedam Jehovinih svedoka u zapadnom Sibiru prijavilo je da su ih operativci Istražnog komiteta mučili tokom ispitivanja, što je izazvalo široko negodovanje javnosti.

Reprsija nad pripadnicima ove verske zajednice se nastavlja uprkos obećanjima ruskog predsednika Vladimira Putina da će se pozabaviti "ovom potpunom glupošću".

"Jehovini svedoci su takođe hrišćani, pa ne znam baš zašto ih progone", rekao je Putin na sastanku sa Predsedničkim savetom za ljudska prava 2018. godine.

Portparol svetskog sedišta Jehovinih svedoka u Sjedinjenim Američkim Državama Jarod Lopes izjavio je danas da je "zajednica veoma uznemirena" izveštajima o mučenju svog člana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side