14.07.2018 Jerusalim

Dva palestinska tinejdžera poginula u nastavku sukoba u pojasu Gaze

Dva palestinska tinejdžera poginula u nastavku sukoba u pojasu Gaze Foto: Beta, AP
Dva palestinska tinejdžera su poginula, a 14 Palestinaca i troje Izraelaca ranjeno je danas u najozbiljnijem sukobu izraelske vojske i ekstremista iz pojasa Gaze od rata na toj teritoriji od 2014. godine.

Izraelska vojska je pogodila više 40 meta u Gazi u poslednja 24 sata, dok je 90 raketa tokom prošle noći i danas ispaljeno na Izrael, a dvadesetak je presreo sistem protiv raketne odbrane Gvozdena kupola, prenose izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se više od 140 puta u pograničnm naseljima.

Troje Izraelaca je zadobilo umerene i lakše povrede u gradu Sderotu, saopštila je služba hitne pomoći Crveni Davidov štit.

Izraelska vojska je izrazila spremnost za slučaj da se ti događaji prošire van granica pojasa Gaze, izjavio je jedan visoki oficir vazduhuplovnih snaga.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu konsultovao se s ministrom odbrane Avigdorom Libermanom i komandantom vojske Gadijem Ajzenkotom o situaciji na jugu zemlje i navodno je odlučeno da se agresijom odgovori na agresiju i da izraelska strana pojača svoje snage koliko je potrebno.

U međuvremenu se ulažu napori da se situacija smiri, prvenstveno posredstvom Egipta.

Izrael je gađao mete Hamasa, tunele logističke centre i štab bataljona u Beit Lahiji.

Nastavku udara iz vazduha danas popodne prethodili su napadi u noći između petka i subote na dva tunela Hamasa i logor za obuku, između ostalih meta.

Izraelska vojska je rekla da je to odgovor ne samo na raketiranje već i na aktivnosti Hamasa duž granice i puštanje zapaljivih balona i zmajeva.

Danas je jedan 20-ogodšinji Palestinac podlegao ranama zadobijenim tokom jučerašnjih protesta na granici Gaze i Izraela.

U međuvemenu je prikazan video snimak 15-ogodišnjaka koji je ubijen juče izraelskom vatrom.

Na snimku se vidi kako je pokušavao da se popne na graničnu ogradu.

Njihovom smrću broj poginulih u masovnim palestinskim protestima koji se održavaju jednom nedeljno od kraja marta se povećao na 139. Juče je jedan izraelski oficir ranjen granatom koju su bacili demonstranti.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze uvedene pre 11 godina.

Međunarodna zajednica optužuje Izrael da koristi prekomernu silu protiv demonstranata koji bacaju kamenice na izraelske vojnike s druge strane ograde, kotrljaju zapaljene automobilske gume i puštaju zmajeve. Zmajevi su izazvali su požare i pričinili veliku štetu usevima i šumama na jugu Izraela.

Ta zemlja tvrdi da brani svoju granicu i da hamasovci protestima prikrivaju pokušaje napada i probijanja granične ograde.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side