17.08.2018 Gaza

Dva Palestinca ubijena na granici Gaze

Dva Palestinca ubijena na granici Gaze Foto: Pixabay
Izraelski vojnici su ubili dva Palestinca i ranili 60 na protestu kod granice Izraela i Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

Demonstranti su na izraelske vojnike bacali kamenje i zapaljive bombe skriveni gustim crnim dimom, a ovi su odgovorili suzavcem a negde i bojevom municijom.

Izraelska vojska je saopštila da su neki Palestinci bacali improvizivane eksplozivne naprave i zapaljive bombe na graničnu ogradu a da je nekolicina primećena kako na kratko prelazi na teritoriju Izraela. Navedeno je da su vojnici "pucali selektivno i u skladu sa standardnim operativnim procedurama".

Zvaničnici islamističkog pokreta Hamas, koji vlada u pojasu Gaze, već danima u Kairu razgovaraju s egipatskim zvaničnicima o detaljima eventualnog primirja.

Izrael i Hamas su proteklih nedelja došli blizu većeg sukoba posle četiri meseca nasilja duž granice Gaze. Ekstremisti iz Gaze su u nekoliko navrata gađali Izrael raketama i iz minobacača, na šta je odgovor bio bombardovanje.

Hamas već mesecima predvodi proteste na granici da bi skrenuo pažnju na izraelsko-egipatsku blokadu Gaze, uvedenu pošto je ta organizacija preuzela vlast u Gazi.

Od početka protesta krajem marta, izraelski vojnici su ubili 168 Palestinaca. U tom periodu život je izgubio i jedan izraelski vojnik.

Izrael tvrdi da brani svoju granicu i optužuje Hamas da proteste koristi kao zavesu za pokušaje da probije graničnu ogradu i napadne civile i vojnike. Međutim, veliki broj žrtava među nenaoružanim demonstrantima je izazvao međunarodnu kritiku.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side