10.01.2017 Beograd

Dva člana porodice Ban Ki Muna optužena u SAD za mito

Dva člana porodice Ban Ki Muna optužena u SAD za mito Foto: Beta/Xinhua
Dvojica članova porodice bivšeg generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna optužena su u SAD za podmićivanje bliskoistočnog zvaničnika u vezi s prodajom kompleksa zgrada u Vijetnamu za 800 miliona dolara.


Banov nećak, Jo Hijun "Denis" Ban, trgovac nekretninama iz Njujorka i njegov otac Ban Ki Sang, brat bivšeg generalnog sekretar UN-a i nekad jedan od direktora u južnokorejskoj građevinskoj firmi Kingnam, optuženi su pred saveznim sudom na Manhetnu.

Optužnica je podignuta nakon što je Ban Ki Munu 31. decembra 2016. istekao dvostruki petogodišnji mandat na čelu Svetske organizacije.

Prema optužnici, Kingnam je 2013. imao problema s likvidnošću i obratio se Jo Hijun Banu kako bi mu pronašao investitora za kompleks zgrada Landmark 72 u Vijetnamu za proviziju od pet miliona dolara.

Umesto da se finansiranje izvede zakonito, Jo Hijun Ban i Ban Ki Sang uključili su se u šemu kako bi podmitili neimenovanog zvaničnika s Bliskog istoka koji je trebaloda ubedi bogati fond svoje države da kupi kompleks Lendmark 72.

autor: MŽ izvor: N1/Hina
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw