10.12.2019 Alžir

Dva bivša alžirska premijera osuđena na 15 i 12 godina zatvora

Dva bivša alžirska premijera osuđena na 15 i 12 godina zatvora Foto: Beta / AP
Bivši alžirski premijeri Ahmed Ujahia i Abdelmalek Selal osuđeni su danas na 15 , odnosno 12 godina zatvora u istorijskom suđenju za korupciju, prenosi novinarka agencije Frans pres.

 

Ujahia i Selal, saradnici bivšeg predsednika Abdelaziza Buteflike koji je bio na vlasti 20 godina pre nego što je zbog velikih uličnih protresta bio primoran da podnese ostavku u aprilu, bili su na suđenju sa drugim visokim političkim zvaničnicima i velikim šefovima kompanija zbog malverzacija u sektoru automobilske industrije.

Bivši ministar industrije Badeslam Bušuareb, koji je u bekstvu u inostranstvu, osuđen je u odsustvu na 20 godina zatvora. Još dva bivša ministra industrije Mahđub Beda i Jusef Jusfi dobili su po deset godina zatovra.

Zatvorske kazne dobili su i bivša šefica policije, bivši predsednik Foruma poslodavaca i tri poslovna čoveka vlasnika fabrike za montažu vozila.

Imovina osuđenih i njihove porodice je konfiskovana, objavio je sudija.

Ovo je prvi put od kada je Alžir stekao nezavisnost 1962. da je suđeno tako visokim zvaničnicima. Suđenje je prvo posle velikih istraga o navodima o korupciji otvorenih posle odlaska predsednika Buteflike.

Presuda je objavljena dva dana uoči predsedničkih izbora koje demonstranti odbacuju. Na ulici se ponovo održavaju protesti jer demonstranti odbaciju izbore smatrajući da su svi kandidati bili bliskije ili dalje povezani sa bivšim predsednikom Abdelazizom Buteflikom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side