Države proizvođači nafte sklopile globalni pakt radi povećanja cene nafte
12.04.2020 Dubai

Države proizvođači nafte sklopile globalni pakt radi povećanja cene nafte

Države proizvođači nafte sklopile globalni pakt radi povećanja cene nafte Foto: Beta, AP / Eric Gay
Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači tog energenta postigli su danas dogovor da povećaju cene nafte smanjenjem njene proizvodnje za gotovo 10 miliona barela dnevno.

Da je postignut dogovor o smanjenju svetske proizvodnje nafte za oko 10 odsto izjavili su zvaničnici nekoliko država koji su učestvovali u današnjim pregovorima putem video veze.

Ministar energetike Meksika napisao je večeras na Tviteru da su se države dogovorile da od 1. maja smanje proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno, a kuvajtski ministar za naftu objavio je sličnu informaciju.

Iransko ministarstvo za naftu takođe je na Tviteru objavilo da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

U toj objavi je navedeno da su se članice OPEK i druge države među kojima je Rusija (takozvani OPEK plus) složile da Meksiko smanji proizvodnju za samo 100.000 barela tokom ta dva meseca.

Opiranje Meksika da smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno, koliko je traženo od te države, bilo je glavni kamen spoticanja u pregovorima vođenim u četvrtak i petak, sa ciljem povećanja cene nafte.

Iako je Meksiko prvobitno blokirao dogovor, predsednik te zemlje Andres Manuel Lopes Obrador rekao je u petak da se s američkim predsednikom Donaldom Trampom dogovorio da SAD delom doprinesu smanjenju proizvodnje nafte umesto Meksika.

Lopes Obrador je kazao da se s Trampom dogovorio da Meksiko smanji proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno, a da je SAD smanje za dodatnih 250.000 barela dnevno. Tramp je kasnije u petak potvrdio da je postigao sporazum s Meksikom.

Prevelika proizvodnja nafte u svetu i ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovele su do pada cene nafte na najniži nivo od 2002. godine.

Samo od početka godine cena sirove nafte pala je 50 odsto. To je pomoglo potrošačima i firmama kojima je nafta neophodna, ali je nanelo štetu mnogim državama i kompanijama pošto su im troškovi proizvodnje postali neisplativi.

Sporazum OPEK plus država je bez presedana i po količini smanjenja proizvodnje nafte i po bo broju zemalja koje u tome učestvuju. Mnoge od tih država dugo vremena su bile ljuti rivali u energetskoj industriji

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side