Drugi izraelski izbori ove godine ponovo bi moglo da budu mrtva trka
16.09.2019 Jerusalim

Drugi izraelski izbori ove godine ponovo bi moglo da budu mrtva trka

Drugi izraelski izbori ove godine ponovo bi moglo da budu mrtva trka Foto: Beta, AP
U Izraelu će se sutra održati drugi parlamentarni izbori ove godine, što se nikada nije desilo u istoriji te zemlje, ali nema garancija da će rezultat ponovnog glasanja biti ubedljiv za razliku od aprilskih izbora kada nije bilo jasnog pobednika.

Posle izbora u aprilu, na kojima je konzervativni Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua osvojio isti broj poslaničkih mesta kao i rivalski savez partija centra Plavo belo, ipak je izgledalo da će Netanjahu sa tradicionalnim saveznicima, jevrejskim ultraortodoksnim i desnim strankama lako obrazovati vladajuću koaliciju.

Međutim, njegov nekadašnji saradnik, bivši ministar odbrane Avigdor Liberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom, usprotivio se preteranom uticaju verskih partija i odbio da uđe u takvu koaliciju.

Netanjahuu je tada preostalo samo 60 poslanika od 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu, jedan manje nego što je potrebno za većinu.

I umesto da dopusti da predsednik Izraela Ruven Rivlin da šansu drugom kandidatu da obrazuje vladu on je raspustio parlament i pozvao na druge izbore.

Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da Netanjahuov Likud i Plavo belo vode mrtvu trku i da ni jednoj ni drugoj neće biti lako da sa manjim saveznicima obrazuju koaliciju.

Izlaz iz ćorsokaka bi mogao biti osnivanje partije nacionalnog jedinstva ali je savez Palvo belo, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, najavio da bi na to pristao samo ako lider nije Netanjahu jer mu preti optužica za korupciju.

Ne očekuje se međutim da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju neko drugi predvodi.

Netanjahu može da računa na podršku dve ultraortodoksne partijei novo osnovane stranke Jamina koja podržava jevrejske naseljenike.
Mala ultranacionalistička stranka Jevrejska snaga koju predvode sledbenici pokojnog rabina Meira Kahane, zagovornika proterivanja Arapa iz Izraela i pretvaranje zemlje u teokratiju, mogla bi da pređe izborni cenzus i tada bi Netanjahu ponovo imao većinu, ali tesnu.

Njegovom rivalu Gancu će biti teže da stigne do mesta premijera i u slučaju da ponovo osvoji skoro isti broj poslaničkih mandata kao Likud.

Ako se to desi, Ganc bi mogao da uspostavi neformalni savez partija nazvan "blokirajuća većina" koja se protivi Netanjahuu.

Tada bi morao da ubeđuje Likud da se između ostalog odrekne Netanjahuovog vođstva.

Najverovatnij i najkomplikovanji ishod biće da ni Likud ni Plavo belo ne mogu da formiraju koaliciju od 61 poslanika.

Očekuje se da će Liberman ponovo biti ključni faktor koji sada odbija i jednu i drugu stranku i najavljuje da će insistirati na sekularnoj vladi jedinstva između Netanjahua i Ganca u kojoj neće biti ultraortodoksnih stranaka.

Ni Likud, ni Plavo belo nisu oduševljeni takvim scenariom.

Lider glavne arapske frakcije u parlamentu, za koju se očekuje da bude treća po snazi, Ajman Odeh, je nagovestio podršku Gancu ali je to uslovio stavom o ključnim pitanjima, uključujući politiku prema Plestincima.

Predsednik Izraela posle izbora bira kandidata za premijera, onog za koga veruje da ima najviše šansi da osnuje stabilnu koaliciju.

To je obično lider najveće partije ali ne mora tako biti.

Kandidat ima 42 dana na raspolaganju da to učini i ako ne uspe predsednik može poveriti drugom kandidatu mandat da sastavi alternativnu koaliciju.

Ako ni on ne uspe, predsednik može pozvati na nove izbore, što se nikada nije desilo.

Rivlin obećava da će učiniti sve što može da spreči treće izbore zaredom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side