18.10.2014 Teheran

Drastičan skok stranih turista u Iranu

Drastičan skok stranih turista u Iranu Foto: sxc.hu
Iran je od marta 2013. do istog meseca ove godine posetilo 4,5 miliona stranih turista, koji su toj zemlji doneli prihode od šest milijardi dolara.

Šef iranske Organizacije za turizam, kulturno nasleđe i rukotvorine Masud Soltanifar je na državnoj televiziji ocenio da bi turizam, kao industrijska grana u ekspanziji, mogao da potpomogne iransku ekonomiju da izađe iz recesije i ojača valutu te zemlje.

Prema njegovim rečima, broj stranih turista je od marta 2013. do marta 2014. skočio "drastično" za 35 odsto, u odnosu na godinu ranije.

On je taj porast u broju stranih turista pripisao izboru Hasana Rouhanija za predsednika zemlje 2013. godine opisavši ga kao umerenog u odnosu na njegovog prethodnika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je važio i na domaćoj i na međunarodnoj sceni za radikalnog političara.

Soltanifar je naveo da je svaki strani turista potrošio oko 1.500 dolara u Iranu, a većina je došla iz susednih zemalja.

Dodao je da je i broj turista iz Evrope dramatično skočio.

Rouhani je, od kako je izabran za predsednika, radio na promociji turizma, kako bi nadoknadio smanjene prihode od nafte zbog sankcija koje je međunarodna zajednica uvela Teheranu, zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Zapad veruje da je svrha iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran to poriče, navodeći da je njegov cilj proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

autor: VS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side