Dok se u Poljskoj finalizira sporazum UN o klimi, reč godine u Nemačkoj: 'Vrelo doba'
14.12.2018 Kotvice

Dok se u Poljskoj finalizira sporazum UN o klimi, reč godine u Nemačkoj: 'Vrelo doba'

Dok se u Poljskoj finalizira sporazum UN o klimi, reč godine u Nemačkoj: 'Vrelo doba' Foto: Beta / AP
Posle dugog, vrućeg leta koje je uništavalo useve i oborilo vodostaj reka, "Vrelo doba" je izabrana kao reč godine u Nemačkoj.

Udruženje za nemački jezik je danas saopštilo da je žiri za ovogodišnju reč godine odabrao "Heišzeit" - igra reči od "Eiszeit" (Ledeno doba).

Udruženje kaže da taj nov izraz odražava ne samo "ekstremno leto koje kao da je trajalo od aprila do novembra", već ukazuje na širu zabrinutost zbog klimatskih promena.

Nemačka koja se bavi tim problemom, kaže da će neuspeh u suzbijanju klimatskih promena koštati svest "mnogo više" od "hiljada i hiljada milijardi dolara" koje predsednik SAD Donalda Tramp, kako je rekao u četvrtak, tvrdi da će uštedeti napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Nemačka ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce je danas izjavila da, "ako dopustimo da čitava prostranstva ove planete postanu neupotrebljiva za život, to će izazvati ogromne troškove".

Pariski sporazum zahteva od zemalja da smanje emisije zagađujućih gasova, što bi, kako kažu naučnici, donelo veliku promenu u njihovim ekonomijama.

Bogate zemlje su se tim sporazumom obavezale na finansijsku pomoć siromašnim zemljama za suzbijanje globalnog zagrevanja.

Šulce je novinarima tokom pregovora o tome u Poljskoj rekla da će investiranje u razvoj tehnologije za zaštitu klime dati Nemačkoj "ogromnu konkurentsku prednost".

Pregovarači na sastanku UN u Katovicama o klimatskim promenama upravo razgovaraju o prvom sveobuhvatnom nacrtu sporazuma posle skoro dve sedmice pregovora.

Ministri i visoki zvaničnici 200 zemalja trebalo bi da danas još jednom pretresu preostale razlike i da popodne potvrde sporazum na plenanrnom sastanku.

Među ključnim problemima tokom pregovora prošle noći je bilo pitanje kako uspostaviti funkcionalno "međunarodno tržište vidu karbonskih kredita" - takse na oslobađanje ugljen-dioksida, i da li neke zemlje treba da dobiju novac za štetu koju su već izazvale klimatske promene.

Sastanak u Katovicama finalizira pravilnik o sprovođenju Sporazuma o klimatskim promenama u Parizu iz 2015. godine, i treba da uveri siromašne zemlje da će imati finansijsku podršku za mere u ublažavanju zagrevanja klime, kao i da potvrdi da će sve zemlje sveta te napore nastaviti narednih godina.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side