Dogovor zemalja članica o nezavisnoj proceni odgovora SZO na pandemiju
19.05.2020 Beograd

Dogovor zemalja članica o nezavisnoj proceni odgovora SZO na pandemiju

Dogovor zemalja članica o nezavisnoj proceni odgovora SZO na pandemiju Foto: AP/Salvatore Di Nolfi
Stodevedesetčetiri države-članica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uključujući SAD i Kinu, usvojile su danas rezoluciju koja predviđa "nezavisnu procenu" odgovora te organizacije UN na pandemiju novog koronavirusa.


Tekst rezolucije, usvojen konsenzusom, predviđa da se "što pre pokrene nepristrasna, nezavisna i potpuna procena" međunarodnog koordinisanog delovanja Svestke zdravstvene organizacije naspram pandemije sa ciljem da se poboljšaju svetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Članice SZO danas su nastavile tele-konferenciju o pandemiji tokom koje je umrlo više od 318.000 ljudi u svetu. Uprkos tenzijama, pre svega između SAD i Kine, one su postigle danas dogovor o "nezavisnoj proceni" odgovora SZO na pandemiju.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će trajno zamrznuti američko finansiranje SZO ukoliko se ta organizacija ne obaveže na "značajna poboljšanja". On je rekao da je tu poruku uputio u pismu direktoru SZO i dao mu rok od mesec dana da se "vide poboljšanja".

Kina je odgovorila ocenom da Tramp time pokušava da izbegne svoje obaveze prema toj organizaciji.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side